• De tweede sprong van burgemeester Laurens de Graaf van Lopik.
• De tweede sprong van burgemeester Laurens de Graaf van Lopik.

Fierljeppende burgemeester Lopik bereikt droog de overkant

Algemeen 517 keer gelezen

JAARSVELD • Twee keer waagde Lopiks burgemeester Laurens de Graaf vrijdagmiddag een sprong over het water bij de polsstokschans in Jaarsveld en twee keer bereikte -ie droog de overkant. 

"Helemaal niet slecht voor een beginner", oordeelt trainer Teus Eikelenboom vanaf de kant. "Het is toch ruim zeven meter." Hij leidt deze middag een clinic waar, naast de burgemeester, ook een vijftal jeugdspringers aan meedoen. Van hen plonzen er twee in het water, net als een ambtenaar die zo sportief is om ook een sprong te wagen.  

Beetje lef
Bij zijn installatie eind vorig jaar kreeg De Graaf een clinic aangeboden van Polstokvereniging Jaarsveld. Hij besloot de uitdaging aan te gaan. "Ik ben eerst maar eens naar een wedstrijd gaan kijken: het Nederlands jeugdkampioenschap in Polsbroekerdam. Ik zag dat je vooral snelheid (voor de aanloop), spierkracht en een beetje lef nodig hebt voor een goede sprong."

Tijdens het 'droogtrainen' leerde De Graaf de aanloop en hoe je de stok daarna vastpakt. "Je moet 'm dicht bij je houden en vooral naar boven kijken. Dus niet naar het water." Eenmaal op de schans, net voor zijn eerste 'echte' sprong, bekent de burgemeester het toch wel spannend te vinden. "Vroeger heb ik wel eens slootje gesprongen, maar dit is toch andere koek."    

Zandbed
Ondanks een straffe zijwind produceert De Graaf een nette sprong en landt hij keurig in het aangeharkte zandbed. "Erg leuk", zegt hij enthousiast na afloop. "Ik kan het iedereen aanraden. Je vliegt echt door de lucht."

Hij noemt polsstokverspringen een mooie sport. "Het weerspiegelt de cultuur van de Lopikerwaard: de strijd met het water. En we zijn er goed in, want meerdere Nederlands kampioenen komen uit onze streek.''

• Een ervaren jeugdspringer laat zien hoe het moet.
• Een jeugdspringer produceert een keurige sprong.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 7 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 9 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden