• Kolven in 't Gossie.
• Kolven in 't Gossie. Foto: wijntjesfotografie.nl

Kolfspel keert terug naar Cabauw

Algemeen 1.722 keer gelezen

CABAUW • Cabauw is sinds zaterdag een nieuwe vereniging rijker: kolfclub Keer Niet Cabauw. De twintig aangesloten leden spelen op woensdag en donderdag hun wedstrijden in jeugdgebouw 't Gossie.

Daar ligt een mobiele kolfbaan opgeslagen die spelers in no time in elkaar kunnen zetten. "Balken, palen en alle andere onderdelen zijn door vrijwilligers hier uit het dorp vervaardigd", laat Gerard Vendrig trots weten. "Op de vloer is belijning aangebracht, die nodig is voor de puntentelling."

Kolven is een spel waarbij de speler de bal met een kliek (slaghout) tegen een paal moet slaan om punten te scoren. "Je kunt het omschrijven als een combinatie van golfen en jeu de boules", legt Vendrig uit. "Het authentieke Hollandse spel is de voorganger van het moderne golf. Er komen gezegden uit voort als 'dat is een kolfje naar zijn hand', 'paal en perk stellen' en 'de plank misslaan'."

Vendrig nam samen met Sjon de Keijzer het initiatief om een kolfclub op te richten. Voor die laatste is daarmee een droom uitgekomen. Met zijn melkwagen reed de nu 68-jarige Cabauwenaar in het verleden bijna dagelijks langs de kolfbaan waar het spel tot 1962 beoefend werd. "De kolfclub die hier zat stond bij de Nederlandse Kolfbond ingeschreven als Keer Niet uit Lopik. We hebben het oude clubbord ook nog in ons bezit. Dus eigenlijk blazen we de oude club nieuw leven in."

Café De Roos
Die 'oude' club treedt in 1904 toe tot de bond. In het volkskoffiehuis van Jacobus Hoefnagel (ook bekend als café De Roos) komen leden iedere donderdagavond en zondag bij elkaar om te kolven. Na de oorlog neemt de belangstelling voor het spel af en wordt de baan vooral gebruikt om op te dansen. In 1962 komen er elke zondag nog maar een paar oude mannen om te kolven. Dit gaf de kastelein te weinig omzet. Daarom wordt de baan afgebroken en het café omgebouwd tot woonhuis.

In 2004 keert het kolven voor even terug in het dorp. Tijdens de jaarlijkse feestdag ligt er een kleine mobiele kolfbaan naast partycentrum In 't Witte Paard. Er blijkt veel belangstelling te bestaan voor het spel. Sjon de Keijzer is er ook bij. Hij heeft nog een oude kolfbal in zijn bezit. Met die bal doet hij acht jaar later mee aan een kolfwedstrijd in het Vechthuis in Utrecht. De Keijzer is na afloop zo enthousiast over het spelletje dat hij poogt het kolven in Cabauw weer mogelijk te maken. Dat blijkt lastig. "Ik ging op zoek naar een geschikte plek om een kolfbaan te bouwen. Er waren best wel wat locaties, maar voor de eigenaren kleefden er toch teveel mitsen en maren aan. Ik heb het daarom maar opgegeven."

Een paar jaar later schiet dorpsgenoot Gerard Vendrig hem te hulp. Hij neemt contact op met de Kolfbond Nederland. Die komt in maart van dit jaar met een mobiele kolfbaan naar Cabauw. Er worden demonstraties gegeven en iedereen mag komen kolven. "Dat was natuurlijk een mooi moment om te kijken of er belangstelling zou bestaan voor het spel", aldus Vendrig. Uiteindelijk geven twintig inwoners (17 mannen, 3 vrouwen) aan wel lid te willen worden van een op te richten kolfclub.

Die is sinds zaterdag een feit. De datum van 1 september is volgens Vendrig overigens niet 'zomaar' gekozen. "Het is deze maand precies honderd jaar geleden dat kastelein Jacobus Hoefnagel uit Cabauw Nederlands kampioen kolven werd. Een mooier moment om officieel van start te gaan met de club kun je toch niet bedenken?"

Hij hoopt dat de komende maanden nog meer mensen zich aansluiten bij Keer Niet Cabauw. "Tussen september en april mogen we op woensdag en donderdag kolven in 't Gossie. En we hebben een vergunning om zwak alcoholische dranken te schenken. Dat is mooi, want kolven is van oudsher toch wel een cafésport."

Wie eens een keer wil kolven, kan contact opnemen met Vendrig via: 0348-551882 of e-mail: gerardvendrig@gmail.com.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden