Rechter blokkeert uitbreiding Johanneskerk
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
(stockfoto)

Rechter blokkeert uitbreiding Johanneskerk

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • De uitbreiding van de Johanneskerk in Lekkerkerk staat voorlopig op losse schroeven. De rechter stelde omwonenden, die zich verzetten tegen het verlenen van de gemeentelijke omgevingsvergunning, in het gelijk.


De beslissing van de rechter luidt in deze slepende kwestie wellicht een nieuw hoofdstuk in. Winkeliers en omwonenden liggen al bijna een jaar in de clinch met de gemeente Krimpenerwaard, die een deal sloot met het kerkbestuur over de aankoop van pastorie en bijgebouw om de benodigde uitbreiding te kunnen bekostigen. Deze afspraak werd reeds door de voormalige gemeente Nederlek vastgelegd.

Het nieuwe gemeentebestuur probeerde hier onderuit te komen, maar kon volgens wethouder Ria Boere juridisch 'geen kant op'. Daarom werd alsnog voorgesteld 650.000 euro neer te tellen voor de verwaarloosde kerkgebouwen. Die omslag leidde tot protest van omwonenden en winkeliers vanwege het wegvallen van parkeerplaatsen en visuele en fysieke belemmeringen op en rond het drukke Kerkplein.

Voor politieke partij Pro Krimpenerwaard was dat aanleiding om in oktober 2017 een 'actualiteitendebat' te houden tijdens de raadsvergadering. Dat kon niet voorkomen dat de raad in januari 2018 in meerderheid akkoord ging met het collegevoorstel.

Ad Struijs, fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard, is blij met de uitspraak van de rechter. "Wij zullen het college in de commissievergadering van dinsdag 11 september vragen deze zaak verder toe te lichten. De wethouder zal moeten aangeven of het college in hoger beroep gaat. Zo niet: wat zijn dan de gevolgen voor de uitbreidingsplannen van de kerk, de parkeervoorzieningen en de aankoop door de gemeente van de twee panden van de kerk?"

Het college van B en W van de gemeente Krimpenerwaard gaat zich opnieuw buigen over de vergunning. "De uitspraak van de rechter wordt hierbij in acht genomen", zegt een woordvoerster.

De kwestie ligt zo gevoelig dat de bezwaarmakers anoniem willen blijven.

Pieter van der Laan

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier