Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Almer Meerhof en Hannie van Hees.
• Almer Meerhof en Hannie van Hees. (Foto: aangeleverd)

Schoonhovense brouwerij Argentum heeft nieuwe eigenaar

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Henk van de Loo en Hannie van Hees hebben brouwerij Argentum overgenomen. Almer Meerhof blijft het bier brouwen, Henk en Hannie regelen de zakelijke kant van het verhaal.


Grenzen stellen. Dat stond Schoonhovenaar Almer Meerhof voor ogen toen hij z'n activiteiten als eigenaar van Argentum resoluut omzette in een dienende rol als ambachtelijk bierbrouwer. De hobby liep gierend uit de hand. Het succes van specials als Golden Ale, India Pale Ale en Imperial Stout had een duidelijke keerzijde: Almer Meerhof werd hoteldebotel van alles wat met promotie, verkoop, klantcontact, levering en factureren te maken had. "Ik wilde er mee stoppen, omdat het me allemaal teveel werd. Sluiting hebben Henk van de Loo en Hannie van Hees kunnen voorkomen. Zij waren bereid Argentum over te nemen. Ik ben daarna volgens afspraak als ZZP'er bij hen in dienst getreden. Ik hoef nu alleen maar bier te brouwen."

Aanpoten
Dat het in deze bloedhete zomer best aanpoten is met het brouwen mag duidelijk zijn. In zijn productieruimte aan de Achterwetering 22a in Schoonhoven-Oost zweet Almer Meerhof als een otter naast volle ketels van 250 liter bier bij een temperatuur van 100 graden Celsius. Daarbij komt nog dat de goegemeente best een biertje lust om af te koelen. De vraag is groot.

"Maar daar kan ik nooit direct op inspelen. De bereiding duurt bij elkaar zeven tot acht weken. Alleen voor het basisproduct ben je al een maand kwijt met water en mout en het op de juiste temperatuur brengen van het brouwsel. Het is net als met het maken van een pan soep. Alleen kun je die snel op tafel zetten. Bij bier moeten de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur. Daarna komen mijn recepten aan bod. Het draait de laatste tijd vooral om lichte biertjes. Daarom is er ook ruimte in het assortiment voor Tripel, Bock en Hooibouw."

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten