Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Roep om begrip voor zieke tienerdochter

  •   keer gelezen

LOPIK  • Sjors van Vliet loopt al een half jaar tegen een muur van regelgeving op in zijn strijd om voor zijn 12-jarige dochter Demi, die een ernstige vorm van reuma heeft, een persoonsgebonden budget te krijgen.


Uit wanhoop nodigde hij de Lopikse burgemeester Laurens de Graaf uit voor een gesprek om zijn situatie te verduidelijken. Tot zijn verbazing stond Lopiks eerste burger twee dagen later al met zijn welbekende gele tandem op de stoep.

Elektrische fiets
Van Vliet kon na een korte kennismaking meteen zijn verhaal kwijt. "Mijn dochter gaat na de zomervakantie naar het voortgezet onderwijs in IJsselstein," zegt de bezorgde vader. "Ze wil dan graag met haar vriendinnen op de fiets. Vanwege de reuma is zij echter minder mobiel en is een elektrische fiets noodzakelijk. Maar die zijn hartstikke duur. Al zeven jaar lang betaal ik alle onkosten, die voorvloeien uit haar regelmatige ziekenhuisbezoek. Alleen al aan parkeergeld was ik in 2017 meer dan duizend euro kwijt. Mijn vrouw zorgt voor Demi en is daarom gestopt met haar werk. Tot nu toe kan ik alles nog betalen, maar het houdt een keer op."

De aanvraag voor een bijdrage van de gemeente Lopik voor de fiets en het eventuele taxivervoer naar school bij slecht weer is tot op heden niet toegekend. "Demi kan een driewieler krijgen of een omafiets," vervolgt Van Vliet met gefronst voorhoofd. "Ook kan ze met speciaal busvervoer, dat wachttijden kent van soms twee uur, van en naar school. Dat wil ze niet. De regelgeving staat haar keuze niet toe. Ik vraag om een beetje begrip. Dat heb ik tot op vandaag niet gehad en daarom heb ik de elektrische fiets zelf maar aangeschaft."

Laurens de Graaf toont een luisterend oor. "Ik vind het voor Demi en haar familie hartstikke vervelend dat het zo heeft moeten lopen," merkt de burgemeester op. "Mijn team van gemeenteambtenaren, raadsleden en wethouders zijn er voor de inwoners, maar moeten zich houden aan de regels van onze overheid. Ik kan helaas niets toezeggen. Ik stel wel voor om met de betreffende ambtenaar of eventueel wethouder Johan van Everdingen nogmaals contact te leggen met de vraag of het opnieuw beoordeeld kan worden. Uiteraard wil ik daarbij meedenken."

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten