Afbeelding

Turnster Chantal Bosman focust zich op NK

Sport 910 keer gelezen

CABAUW • Het fanatisme uit haar topsportperiode is wat geluwd, maar Chantal Bosman (19) wil zich nog steeds bewijzen. Daarom focust ze zich nu op de Nederlandse kampioenschappen turnen die op 9 en 10 juni in Almelo worden gehouden.

Meerkamp en sprong staan op het programma. "Ik kan mijn sport niet recreatief beoefenen. Zo zit ik niet in elkaar. Wel heb ik er meer plezier in dan vroeger. Ik ben nu relaxed en geniet van mijn oefeningen."

De turnster uit Cabauw loopt al heel wat jaren mee. Ze was amper drie jaar oud toen haar moeder haar meenam naar SSS in Lopik. Het talentje werd al snel opgemerkt door KDO Lekkerkerk. Daarna volgde een tweejarig verblijf bij nationaal kampioen Pro Patria in Zoetermeer. Ze keerde terug naar KDO om vervolgens – na te zijn hersteld van een ernstige knieblessure – te eindigen bij GV Barendrecht.

Veel kilometers rijden en nog veel meer uren oefenen op brug, balk, paard en vloer. Vijf keer per week trainen om de absolute top te bereiken. Dat lukte net niet, ook al is een positie in de top van de eerste divisie beslist niet voor iedereen weggelegd.

Minimaal
"De verschillen waren vaak minimaal. Bij turnen draait het om tienden. Je moet uren maken om jezelf te verbeteren. Bij Pro Patria ging me dat op den duur tegenstaan. Het werd op een gegeven moment een sleur. Daarom heb ik mijn ouders gevraagd of ze er moeite mee hadden als ik zou terugkeren naar KDO. Dat hadden ze niet. Het was misschien een stap terug, maar als je de motivatie niet meer kan opbrengen val je vanzelf buiten de boot. Ik heb waarschijnlijk de juiste keuzes gemaakt, want ik turn nog steeds. Ik ben verslingerd aan deze sport."

Wel merkt de Pabostudent dat studie, stages en leeftijd voor een andere invulling van de dagen zorgen. "Als senior turn ik regelmatig met jongere meisjes. Dat stadium heb ik uiteraard al ver achter me liggen. Ik sta nu als stagiair twee dagen voor de klas op een basisschool in Gorinchem en volg drie dagen les op de Pabo in Utrecht. Ik rijd vervolgens bijna dagelijks naar Barendrecht voor oefensessies van drie uur. Dat gaat op een gegeven moment knellen. Studie heeft voorrang. Daarom denk ik nog één jaar op eerste divisieniveau te kunnen turnen. Aan stoppen wil ik nog niet denken, maar ik moet realistisch zijn. Het einde van mijn carrière nadert."

Vooralsnog wil Chantal Bosman laten zien dat er geen sleet op zit. Tijdens de plaatsingswedstrijden boekte ze de beste resultaten van alle deelnemers. Toch zou ze met een plaats bij de eerste vijf ook tevreden zijn.

"In m'n hart hoop ik op een podiumplek. Het NK is altijd sterk bezet. Ook enkele eredivisieturnsters zijn van de partij. Zij draaien het dubbele aantal uren in vergelijking met mijn programma. Dat verschil loop je niet even in."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden