Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Krimpenerwaard: supermarkten voortaan zondagmiddag open

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De zondagsrust en sluitingstijden stonden bij de vorige coalitie centraal, maar nu de GBK partner SGP heeft ingeruild voor D66 ziet het weekeinde er heel anders uit.


De huidige coalitie gaat veel soepeler om met de zondag. Zo mogen supermarkten in alle kernen op zondagmiddag na 13.00 uur open, wordt het aantal koopzondagen uitgebreid en zijn sluitingstijden van horecagelegenheden afgestemd op het advies van de politie. Daardoor zijn overeenkomsten van voor de herindeling weer geldig.

Concurrentie
GBK, VVD, ChristenUnie en D66 willen de concurrentiepositie van winkeliers versterken. In omliggende gemeenten zijn supermarkten wel op zondag open. De partijen houden rekening met het kerkbezoek door de middag voor openstelling in te zetten. Schoonhoven en Haastrecht krijgen daarnaast de mogelijkheid om achttien koopzondagen te houden: een uitbreiding van zes gezien de huidige situatie.

De sluitingstijden worden geharmoniseerd. Voor alle dagen geldt dat bezoekers van horecazaken tot 01.00 uur naar binnen kunnen. De sluitingstijd is bepaald op 05.00 uur. Daarmee volgt de coalitie de aanbevelingen van Politie Krimpenerwaard. Voor de tijden van evenementen op zondag ligt een rol weggelegd voor burgemeester Roel Cazemier, die desgewenst daarover een besluit zal nemen.

Thema's
Diverse andere thema's worden in het coalitieakkoord toegelicht. Zo zet de coalitie in op minimaal een gelijkblijvend inwoneraantal. Toekomstige woningbouw dient daarop gericht te zijn, met behoud van landelijk karakter en bijzondere aandacht voor jongeren en toekomstbestendig wonen.

Andere punten:

• Er is sprake van uitstroom van vakbekwaam personeel als gevolg van de vergrijzing. Aansluiting van onderwijs op de lokale arbeidsmarkt is noodzakelijk;

• Snel internet is onmisbaar voor inwoners en bedrijven om mee te kunnen in de samenleving;

• Tegengaan van bodemdaling, beperken van wateroverlast en hittestress;

• Gasboringen binnen de Krimpenerwaard worden niet toegestaan;

• Verbetering van bereikbaarheid heeft prioriteit;

• Voor biodiversiteit zoekt de gemeente samenwerking met agrariërs en natuurbeheerders;

• Het welzijn van de dieren wordt bevorderd.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten