Debutant Youri Kool (16) probeert de bal met een omhaal achter de doelman van Transvalia te krijgen. (foto: wijntjesfotografie.nl)
Debutant Youri Kool (16) probeert de bal met een omhaal achter de doelman van Transvalia te krijgen. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Jeugd aan zet bij winnend Gouderak

Sport 340 keer gelezen
GOUDERAK • Gouderak sloot de eerste helft van het seizoen af met een 5-2 zege op TransvaliaZW. Opvallend was het debuut van twee 16-jarige junioren bij de thuisclub.
 
Uit nood geboren doet trainer Chris van der Weide de laatste weken steeds vaker een beroep op jeugdspelers van Gouderak. "Ik heb een smalle selectie. Door blessures, schorsingen en werk is de opstelling telkens een flinke puzzel. Gelukkig beschik ik over enkele talentvolle junioren. Zij kunnen nu al proeven van het selectievoetbal in de vierde klasse. Dat zal hun ontwikkeling ten goede komen. Ze moeten nog veel leren, maar dat willen ze ook."
 
Van der Weide doelde op Youri Kool (16), Bob Olde Heuvel (16) en Lars Metselaar (17), die ervaren spelers als Nelis Speksnijder en Mark Meewezen op termijn moeten gaan opvolgen. Kool en Olde Heuvel spelen nog in de B1, omdat Gouderak geen A-team kan opstellen. Het verschil in niveau is groot, maar het duo past zich snel aan.
 
Kool debuteerde met twee doelpunten en maakte de negentig minuten moeiteloos vol. Hij had echter wel vijf keer kunnen scoren als hij iets nauwkeuriger had gemikt. Zijn vaste supporters, moeder Renate en tante Yvonne, vonden het mooi dat hij zich liet gelden. "Zijn vader Mari Kool was ook bloedfanatiek. Dat zit in de genen", zei Renate Kool met gepaste trots. Trainer Chris van der Weide kon dat beamen. "Youri is een echte spits. Je ziet dat hij op kansen loert en naar de juiste positie zoekt bij een voorzet."
 
Ruimte
Tegen TransvaliaZW kreeg Gouderak ook ruimte om aanvallen op te zetten. De hekkensluiter was vooral in de beginfase niet bij de les. Eerst werd de Rotterdamse doelman na een klutsbal door zijn eigen verdediger gepasseerd en niet veel later gaf Youri Kool zijn teamgenoot Bas Overbeek de kans om alleen door te gaan en de 2-0 binnen te schieten.
 
Toen Kool zelf nummer drie voor zijn rekening nam, leek Gouderak op een grote zege af te stevenen. In het restant van de eerste helft dachten de rood-witten echter te makkelijk over de klus. Die houding werd resoluut afgestraft door TransvaliaZW. Door twee fraaie treffers kwamen de bezoekers terug tot 3-2. Tot opluchting van de Gouderakse aanhang liet de thuisclub het daar niet bij zitten. Op slag van rust werd Jesse Metselaar vrijgespeeld. Hij passeerde de Rotterdamse doelman met een afgemeten schot: 4-2.
 
Korfbaluitslag
De tweede helft was van minder gehalte dan het eerste bedrijf. Gouderak kwam vlot op 5-2 via Youri Kool en liet zich daarna terugdringen. Beide teams kregen daarna voldoende kansen voor een korfbaluitslag, maar het houtwerk en slordig afwerken voorkwamen dat de stand gewijzigd werd.
 
Scheidsrechter Veldhoen kreeg het in de slotfase nog verbaal aan de stok met enkele spelers van TransvaliaZW, die het niet eens waren met een reeks gele kaarten. Het gekibbel werd echter snel gesust. Bij Gouderak neemt Jens de Groot een pauze van een half jaar vanwege een grondige verbouwing van zijn nieuwe woning.
 
Pieter van der Laan
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden