• Bertus Van Schaik ziet nog uitdagingen genoeg bij Lopik.
• Bertus Van Schaik ziet nog uitdagingen genoeg bij Lopik. Foto: wijntjesfotografie.nl

Bertus van Schaik vindt met Lopik weg omhoog

Sport 1.149 keer gelezen

LOPIK • Sinds Bertus van Schaik (50) ruim vijf jaar geleden als trainer bij zaterdagderdeklasser Lopik in dienst trad, zijn de prestaties in de breedte van alle selectieteams met sprongen vooruit gegaan. De hoogste jeugdteams zijn alle eersteklasser.

Als voetballer haalde Bertus van Schaik het maximale uit zijn carrière. Als 16-jarige debuteerde de Lopiker in de hoofdmacht van Lopik. Wekelijks trainde hij bij FC Utrecht. Daar slaagde hij er niet in om een profcontract af te dwingen, maar hoofdklasser Montfoort ontving de speler met de mooie trap in de benen met open armen. Als twintiger speelde hij vier jaar voor de streekgenoot, waarin hij een vaste waarde werd.

"Ik had ooit eens een collega toegezegd naar Cabauw te komen," vertelt de 50-jarige buschauffeur. "Dat heb ik gedaan. We promoveerden met een goede lichting naar de tweede klasse. Dat was een fantastisch seizoen. Ik haalde mijn trainersdiploma's en startte mijn trainersloopbaan enkele jaren later bij Cabauw. Daarna kon ik bij Montfoort aan de slag. Eerst bij de reserves. Gedurende een seizoen was ik de assistent van Marinus Dijkhuizen, toen Montfoort Topklasser was."

Bij Lopik, dat actief was in de kelder van het zaterdagvoetbal, waren de verrichtingen van Bertus van Schaik niet onopgemerkt gebleven. Hij kreeg een aanbod om jeugdtrainer te worden met als taak het voetbaltechnisch vermogen van de jeugdspelers te verbeteren.

Van Schaik: "Op termijn zou ik hoofdtrainer worden van de A-selectie, maar na een half jaar stond ik al voor de groep nadat de toenmalige trainer Michel de Ridder ontslagen werd. Lopik stond op een degradatieplek. Ik ben met de spelers, die niet overliepen van zelfvertrouwen, aan de slag gegaan. We handhaafden ons op eigen kracht en werkten ons omhoog." Twee jaar geleden werd het team kampioen en promoveerde naar de derde klasse.

Oud-technisch commissielid Johan Lamens is vol lof over de functioneren van Bertus van Schaik. "We braken al snel zijn contract open en verlengden het tussentijds, want we zagen zijn 'drive' en de progressie van het eerste elftal. Hij heeft nu de taak van technisch jeugdmanager erbij gekregen. Er wordt nu bij de junioren verzorgd aanvallend voetbal gespeeld. Inmiddels is het beleidsplan aangepast. Lopik wil naast het uitgroeien tot een stabiele derdeklasser best een uitstapje maken naar de tweede klasse."

Van Schaik zelf aanvullend: "Ik ben nu al vijf seizoenen hoofdtrainer van Lopik, maar zie nog uitdagingen genoeg. Er komen talentvolle lichtingen aan, die getraind worden door gekwalificeerde trainers. De rijtijden op de bus zijn over mijn vier werkdagen zo gepland, dat ik vrij heb op de trainingsavonden." Van de onverwachte nederlaag tegen DOSC zaterdag raakt Van Schaik niet in de war: "Daar moeten we van leren. De derde plaats achter kampioen Benschop en Focus'07 is nog steeds haalbaar."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden