Piotr Havik in een ontsnapping met toekomstig ploeggenoot Michael Vingerling in de sluitingskoers in Putte-Kapellen.
Piotr Havik in een ontsnapping met toekomstig ploeggenoot Michael Vingerling in de sluitingskoers in Putte-Kapellen.

Nieuwe kans voor ambitieuze Piotr Havik

Sport 231 keer gelezen
BERGAMBACHT • Belofterenner Piotr Havik maakt in 2016 de overstap van het Rabo Development Team, waar zijn contract afliep, naar het continentale team 3M. Deze ploeg wil net als de Bergambachtenaar doorgroeien naar een hoger niveau. Havik zet in op piekmomenten in de belangrijkste wedstrijden.
 
De 21-jarige HBO-student, die volgend jaar zijn managementstudie afrondt, ziet het komende wielerseizoen als een belangrijk jaar. "Het mag een seizoen worden om de overstap naar een World-Tourteam te maken, maar de aansluiting met de Europese top is het belangrijkste," vertelt Havik zelfverzekerd. "Dat houdt in dan ik een aantal koersen echt wil rijden om een podiumplaats te scoren. Het is belangrijk voor mij om met het tijdrijden weer in de top-10 van Nederland te komen. Daarom ga ik een keer per week op een speciale tijdritfiets trainen. Ik neem deel aan de nationale tijdritcompetitie  tot aan het NK Tijdrijden. Daarnaast wil ik mijn meerdaagsekwaliteiten weer tonen in rituitslagen en kort eindigen in eindklassementen."

Valpartij
Als junior zegevierde Piotr Havik in aansprekende buitenlandse etappekoersen. Als belofte stond hij meerdere keren goed geklasseerd, totdat een valpartij zoals dit jaar in Olympia's Tour hem terugwierp in het klassement. Het voorjaar is voor Piotr Havik van groot belang. "Ik wil tot aan mijn eerste rustperiode gewoon goed zijn en specifiek pieken in de eerste twee etappekoersen, die ik ga rijden voor 3M," vervolgt Havik. "De Ronde van Normandië in april is zo'n piekmoment. Daarna volgt een week met alleen hersteltrainingen en geen wedstrijden. Vervolgens bouw ik op tot aan het NK Tijdrijden waar ik de piek weer twee weken vast probeer te houden, gevolgd door weer een korte rustperiode."
 
Havik heeft vertrouwen in de aanpak van zijn trainer Norbert de Wit, met wie hij in zijn juniorentijd samenwerkte. "Tijdens mijn tijd als renner bij het Rabo Development-team mocht ik geen gebruik van zijn diensten maken. Achteraf voor mij een verkeerde keuze. Ik hoop de prestaties van voorheen weer te herhalen."
 
Scriptie
Tot en met april werkt Piotr Havik aan zijn afstudeerscriptie bij de KNWU. Hiervoor is hij op maandag en dinsdag op het uniebureau aanwezig. "Ik krijg van de wielerbond alle vrijheid om mijn koersen en trainingen te doen. Met een vast groepje train ik in de Krimpener- en Lopikerwaard. Soms zoek ik mijn oud-ploeggenoot Merijn Korevaar uit Groot-Ammers op. In januari en februari reis ik af naar Spanje, waar we gaan trainen met 3M. Vanaf 8 november ben ik al kilometers aan het maken voor het nieuwe seizoen."
 
De fanclub blijft bestaan. "Dit seizoen vielen wat activiteiten vanwege mijn rugblessure in het water, maar ik 2016 komt er weer een fandag, waarop ik hopelijk klinkende resultaten kan melden."

Wim Kroone
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden