Afbeelding

Brandbrief vv Bergambacht: 'doorstroming naar derde klasse stagneert'

Sport 862 keer gelezen

BERGAMBACHT • Het bestuur van vv Bergambacht vreest dat de toeloop van zondagclubs een te zware wissel trekt op de vierde klasse zaterdag. Vice-voorzitter Dieks Potuyt heeft daarom de KNVB verzocht om maatregelen te nemen. 

"Steeds meer zondagverenigingen stappen over naar de zaterdag. Dat zorgt voor een overschot en een flink kwaliteitsverschil." 

Volgens Potuyt stagneert de doorstroming. Dat is volgens de vice-voorzitter fnuikend voor de ontwikkeling van jonge spelers. Zij kiezen eerder voor hoger spelende clubs. "In de komende nacompetitie is er voor de in totaal acht winnaars van een periodetitel slechts één promotieplek voor de overgang naar de derde klasse . Dat wordt een loterij."

VV Bergambacht constateert dat de vierde klasse vooral voor de mindere clubs een waar slagveld is. "Je ziet het wekelijks aan de grote uitslagen. Vaak worden de teams uit de onderste regionen met dubbele cijfers verslagen. Dat vergalt het plezier bij die clubs. Sommige kunnen geen team op de been brengen en stoppen er op een gegeven moment helemaal mee. De winnaars kopen er ook niets voor. Het hele seizoen draait om enkele belangrijke onderlinge duels."

Ook komt de concurrentie uit onverwachte hoek. Vaak keert een zondagclub uit de eerste of tweede klasse terug in het zaterdagvoetbal en begint dan op het laagste niveau. "Dan heb je meteen de gedoodverfde kampioen in jouw competitie. Dat zag je aan Xerxes/DZB, Feyenoord en DCV. Die zijn in drie jaar tijd doorgestoomd naar de eerste klasse en hoofdklasse."

Uitbreiding
Bergambachts vice-voorzitter is voorstander van een vijfde klasse en uitbreiding van het aantal derde klassen. Van hem hoeven sterke, teruggekeerde zondagclubs niet op het laagste niveau te beginnen. "Daarmee voorkom je scheve ogen."

Volgens de bestuurder is in West II het hek van de dam. "Gouderak, VEP, Bodegraven, Nieuwerkerk, Poortugaal en FC Zoetermeer hebben al aangekondigd te zullen overstappen naar het zaterdagvoetbal. Mijn inschatting is dat er nog veel andere clubs zullen volgen. Veel jonge voetballers willen op zondagmorgen uitslapen en 's middags op televisie of in het stadion eredivisievoetbal kijken. Daar moeten we met z'n allen een antwoord op vinden."

Pieter van der Laan
 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden