• Anja van Vliet en Adri Noordergraaf voor Het Baken.
• Anja van Vliet en Adri Noordergraaf voor Het Baken. Foto: Floris Bakker

Opening van het 'nieuwe' Baken in Gouderak

Algemeen 2.434 keer gelezen

GOUDERAK • Vrijwilligers in Gouderak staken vorig jaar de handen flink uit de mouwen om met elkaar Het Baken te bouwen. Op zaterdag 7 april is de officiële opening.

Al sinds december is het verenigingsgebouw van de hervormde kerk in gebruik. En gebruikers zijn enthousiast, zo merkt Anja van Vliet. "Door alle ruimtes is het een heel praktisch gebouw geworden. Voorheen had je slechts één ruimte waar alles moest gebeuren. Dat was wel eens lastig. Dan moest er een schuifgordijn dicht als de jeugdvereniging bijeen kwam. Nu hebben jongeren hun eigen plek op de bovenverdieping."

Naast kerkelijke activiteiten heeft Het Baken ook een meer maatschappelijke functie gekregen. Zo kun je er je verjaardag of bruiloft vieren en is het af te huren voor bijeenkomsten. Van Vliet: "Het gebouw moet zichzelf kunnen bedruipen. Dus die inkomsten hebben we nodig voor toekomstig onderhoud."

Lunch
Precies een jaar geleden ging het 'oude' Baken - na bijna 60 jaar - tegen de vlakte. Na het slaan van 88 houten heipalen kon de aannemer beginnen met de bouw van het casco. Die was net voor de bouwvak klaar. Vrijwilligers uit het dorp bouwden Het Baken vervolgens grotendeels af. Elke zaterdag ging er een groep van 15 à 20 veelal mannelijke vrijwilligers aan de slag. "De vrouwen zorgden voor de lunch of voor iets lekkers bij de koffie."

Adri Noordergraaf was 65 en net met pensioen toen de bouw van Het Baken begon. Als vrijwilliger werkte hij praktisch elke dag aan de nieuwbouw. "Nee, veel vrije tijd heb ik niet gehad", lacht hij. "Dat geeft niet, ik ben heel blij dat ik dit heb mogen doen. Gaandeweg is het toch een beetje mijn levenswerk geworden." Oud-metselaar Kees Noorlander leerde hem in korte tijd metselen. "Dat had ik nooit eerder gedaan en in het begin ging het wel eens fout. Maar met hulp van Kees is het allemaal goed gekomen."

Op vrijdag 6 april vindt er een bijeenkomst plaats voor genodigden. De dag erna (7 april) is er, onder de naam 'Meals & Deals on Wheels', tussen 10.00 en 19.00 uur van alles te doen op het Kerkplein. Zo staan er kramen met etenswaren en worden er allerlei artikelen verkocht. Kinderen kunnen meedoen aan spelletjes of zich uitleven op een luchtkussen. Om 14.00 uur is de onthulling van het nieuwe logo.

Meer informatie over Het Baken: 0182-378438 of 06-53242350.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden