• De Voleco-dames luisteren naar de aanwijzingen van coach William Hazenbroek.
• De Voleco-dames luisteren naar de aanwijzingen van coach William Hazenbroek. Foto: wijntjesfotografie.nl

Voleco: promotie als doel om talenten te behouden

Sportt 1.780 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Promotieklasser Voleco kan met een jong damesteam stappen zetten, maar dan moet de selectie niet uiteen vallen. Belangrijkste voorwaarde is promotie naar de derde divisie.

Trainer/coach William Hazenbroek wil de talenten Elles Dambrink en Louise Bijlsma behouden en tegelijkertijd enkele oud-speelsters verleiden om terug te keren naar de Ouderkerkse sporthal De Drie Maenen.

"Je moet veelbelovende speelsters niet in de weg gaan zitten, maar voor Elles en Louise komt een eventuele overgang naar de top naar mijn mening te vroeg. Dan zitten ze volgend seizoen vaak op de bank en krijgen ze te weinig speeltijd om zich verder te ontwikkelen. Voor 14-jarige meiden is een rol als wisselspeelster een gruwel. Als je op dat niveau een fout maakt, kun je meteen gaan zitten. Dat hoort nou eenmaal bij topsport, ook al denk ik daar persoonlijk anders over. Voleco is van mening dat jongeren beter wekelijks kunnen spelen om te rijpen. Met oudgedienden zullen ze vrijwel zeker een hoger competitieniveau bereiken. En dan hoeven ze niet weg", lacht hij.

Hazenbroek kent de pogingen van Sliedrecht Sport en VCN/Capelle om regionale talenten op te sporen en in eigen beheer op te leiden. Het Ouderkerkse duo, dat vorige zomer het nationaal beachvolleybalkampioenschap greep onder 15 jaar, traint al af en toe mee met deze topclubs. "Daar heb ik niets op tegen, maar het zou zonde zijn voor het werk dat de afgelopen jaren in Ouderkerk is verricht. Voorwaarde voor het bouwen aan een nieuwe selectie is promotie naar de derde divisie. Je moet ze wel iets kunnen bieden. Als deze opzet mislukt, kun je ze niet houden."

Promotie in combinatie met de terugkeer van bijvoorbeeld Joyce Geneugelijk, Marit Geneugelijk en Nikki van Herk zou Voleco meteen routine en power geven. "Als je daar onze huidige talenten bij optelt, heb je een selectie met veel mogelijkheden. Er lopen hier meer beloftes rond. Ik heb een brede groep. Deze club heeft al jaren de rol van kraamkamer. Lisa Nobel speelde eveneens bij Voleco, voordat ze naar het Talenteam op Papendal en vervolgens naar Sliedrecht Sport vertrok."

Hazenbroek heeft het scenario voor komend seizoen in zijn hoofd. "Als het gaat zoals we willen, komt er een ervaren trainer bij. Dan klopt het op technisch en tactisch gebied."

Voleco heeft niet alles in eigen hand, maar heeft het makkelijkste programma van het trio dat om de titel strijdt. Concurrenten Van Daal/DS en Volley2B zullen aanzienlijk dieper moeten gaan om hun positie te behouden. "We hebben nu alle topploegen gehad, maar zullen beslist niet de overige tegenstanders onderschatten. Jeugdige speelsters krijgen wel eens met een dip te maken. Dat zag ik tegen RVC/Libanon 2. Elles en Louise gaven toen niet thuis, maar werden op sleeptouw genomen door hun teamgenoten. Dat tekent de kracht van dit Voleco."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden