• De Larooy-wielerploeg, met rechts Jan Larooy.
• De Larooy-wielerploeg, met rechts Jan Larooy.

Larooy-wielerploeg speelde hoofdrol in wielerpeloton

Sportt 968 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Zes jaar lang speelden de renners van de Larooy-wielerploeg uit Krimpen aan de Lek een hoofdrol in de Zuid-Hollandse criteria.

In 1968 won Jan Janssen de Tour de France. De populariteit van het wielrennen steeg dankzij die zege naar ongekende hoogte. De amateurploegen schoten een jaar later als paddenstoelen uit de grond. Naast Larooy Automobielen waren dat onder meer Pionier Sport (Krimpen aan den IJssel), Delbana Horloges, Automatic en Van Nelle (alle Rotterdam) en Drinkwaard (Ridderkerk).

De 88-jarige Jan Larooy, die nog altijd een wielerfan is - de Tour de France en de Giro volgt hij fanatiek op tv -, benaderde in 1968 zijn plaatsgenoot Bep Hendriks, die hij vaak zag trainen.

"Ik vroeg aan Bep, die een klant van mij was, of hij zin had om in een shirt met reclame van mijn autobedrijf erop te gaan rijden," vertelt de Krimpenaar, die nog altijd werkzaam is in de autobranche en de oudste APK-keurmeester van Nederland is. "Dat zag hij wel zitten en al snel sloten de streekrenners Huib Uittenbogaart en Cor Berkouwer aan."

Rivaliteit
Het plan om met een team van zes man aan wedstrijden mee te doen, kwam op tafel. Larooy: "John Moret, Lau Verweij en Wim van der Heijden completeerden het team, dat onder leiding stond van Piet Grootzwagers. Ik zorgde voor de kleding en de banden, die ik kocht bij Rotterdammer Manus Brinkman, die een wielerzaak had in de Oranjeboomstraat. Brinkman koerste zelf in het shirt van onze concurrent Pionier Sport. Wat ik zo mooi vond, dat er tijdens wedstrijden veel rivaliteit was, maar daarbuiten ging iedereen normaal met elkaar om."

Versterkt
De ploeg werd de jaren erna versterkt met kleppers als de broers Rudy en Wim Liebrechts ('die kocht nog een auto bij me'), Martin Venix, Albert Koster en Jan Hordijk. Met zijn vrouw Gerrie bezocht Jan Larooy de wedstrijden, waarin 'zijn' coureurs uitkwamen.

"We boekten overwinningen in Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Lekkerkerk, Stolwijk en in de Rotterdamse regio, waar het dagblad Het Vrije Volk veel koersen organiseerde. De KNWU ging echter steeds meer eisen stellen aan ploegen, waardoor de kosten stegen en bij mij de animo afnam. In 1974 viel het doek voor de ploeg."

APK-keuringen
Jan Larooy heeft zijn automobielbedrijf aan de Constantijn Huygensstraat, ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd.

"Het liefst sleutel ik de hele dag en daardoor blijf ik fit. Toen ik 70 werd, heb ik afscheid genomen van mijn personeel en ben als zzp'er verder gegaan. Mijn zoon begon later in de showroom een fietsenwinkel. Ik heb nog steeds genoeg aanloop van klanten, die niet aan een dealer gebonden zijn."

Elke twee jaar slaagt hij met glans voor de test om APK-keuringen te mogen blijven doen. "Sleutelen aan auto's is mijn lust en leven."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden