• De nieuwe aanwas in het gemeentehuis.
• De nieuwe aanwas in het gemeentehuis. Foto: wijntjesfotografie.nl

Masterclass zorgt voor verjonging in politiek Krimpenerwaard

Algemeen 1.581 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De masterclass politiek heeft zijn vruchten afgeworpen. Zes jonge kandidaten staan te trappelen.

De jeugdige vertegenwoordigers -Yorben van Dortmont (VGBK), Irma Bultman (CDA), Jeffrey van de Lagemaat (D66), Koen Homminga (VVD), Wouter de Jong (SGP) en Sandro Kovacic (PvdA)- hopen na 21 maart hun kiezers daadwerkelijk te vertegenwoordigen.

Voor Yorben van Dortmont (23) is het gesneden koek. De Schoonhovenaar zit namens Gemeente Belang Krimpenerwaard al vier jaar in de raad. Hij staat nummer 5 op de kieslijst. Zijn vader Richard ging hem voor in de lokale politiek. "Voor mij is het belangrijk dat mijn partij z'n wortels heeft in deze samenleving. Daarom zijn we steeds op markten en braderieën te vinden om in gesprek te gaan met inwoners. Dan weet je wat er leeft en daarmee kun je in de raad je standpunten beargumenteren. Dat leverde ons in 2014 een forse verkiezingsoverwinning op en ik reken opnieuw op veel steun."

Irma Bultman (24) uit Bergambacht werkt bij het wetenschappelijk instituut van het CDA in Den Haag. De 24-jarige politicologe is de enige vrouw in het gezelschap. "Dat hadden er meer mogen zijn. Vrouwen kijken anders naar zaken en zorgen vaak voor balans. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek. Ik volgde vroeger al debatten op televisie. Bij het CDA was ik commissielid en sta nu plaats 2. Ik ben blij dat ik enige ervaring heb opgedaan, want het gaat nu best snel."

Schoonhovenaar Jeffrey van de Lagemaat (20) werd gegrepen door de cursus en vond in D66 een partij die paste bij zijn ideeën. De student bestuurskunde aan de Haagse hogeschool heeft zijn visitekaartje al afgegeven in de commissie. De nummer 3 op de kandidatenlijst wil graag gevoelige onderwerpen aansnijden en steeds het debat aangaan. "Voor mij is een politieke loopbaan een must. Je kan wel om verandering roepen, maar je moet die woorden dan ook omzetten in daden."

Koen Homminga (26) woont pas acht maanden in Lekkerkerk en stuitte in het woon-werkverkeer meteen op de dagelijkse files bij de Algerabrug. "Dan is het gepast om als VVD-er dat knelpunt aan te pakken om de economie letterlijk ruim baan te geven. Bovendien merkte ik als nieuwkomer in deze gemeente dat veel jongeren deze prachtige polder verlaten. Om krimp te voorkomen wil ik me vooral inzetten voor woningbouw. We moeten jonge mensen behouden." Zelf doen hij en zijn partner flink hun best, want het jonge gezin telt een zoontje en nummer twee is onderweg. Homminga staat bij de VVD op de zesde plaats. Hij rekent vooralsnog op commissiewerk.

Wouter de Jong (22) raakte enthousiast door de masterclass en was betrokken bij het opzetten van de SGP-jongeren afdeling. Woonachtig in 't Beijersche is hij voorstander van rust en ruimte en dat zeker op zondag. Daarnaast sprak de aandacht van de SGP voor agrariërs hem aan. "Ik ben zelf van boeren-komaf. Ik koos voor de meest christelijke partij vanwege mijn geloof. Ik wil graag een tegengeluid laten horen in discussies", aldus de laborant van het Erasmus Ziekenhuis. De SGP heeft de achtste plek voor hem gereserveerd.

Sandro Kovacic (20) vluchtte twintig jaar geleden voor het oorlogsgeweld met zijn familie van Kroatië naar Nederland. Hij was drie maanden oud. Na veel omzwervingen kwam het gezin in Krimpen aan de Lek terecht. Armoede en ongelijkheid dreven hem in sociaal-democratische hoek. Hij is zeer gedreven. "Een eerlijke verdeling van rijkdom en hulp voor de zwakkeren in de samenleving: bij dergelijke onderwerpen spring ik in de bres. Het draait niet om geld, maar om menselijke waarden." Of Kovacic kan aanschuiven in de raadsfractie van de PvdA zal op woensdag 21 maart blijken. Hij denkt van wel. "Ik sta op de vijfde plek".

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden