• De schets van Piet Kramer uit Berkenwoude met betrekking tot de rotondekunst.
• De schets van Piet Kramer uit Berkenwoude met betrekking tot de rotondekunst.

Rotondekunst Berkenwoude moet herinneren aan wapendroppings

  •   737 keer gelezen

BERKENWOUDE • Pieter Heerens, fractievoorzitter van Gemeente Belang Schoonhoven, maakt zich sterk voor een monument op de rotonde Berkenwoude. Het gaat om een vliegtuig, dat als kunstwerk herinnert aan de wapendroppings in 1944-1945. Heerens brengt het voorstel in tijdens de commissievergadering van 6 februari.

Piet Kramer uit Berkenwoude heeft inmiddels een schets gemaakt van het beoogde herinneringssymbool. In de polder Wetering Oost is indertijd reeds een monument geplaatst. Het werd onthuld op 4 mei 1998. Pieter Heerens sprak met de voormalige wethouder Dilia Blok dat hij samen met Kramer en Verdoold (eigenaar Verdo Staalconstructies) een voorstel tot plaatsing zou uitwerken. Heerens: "Dit kunstwerk ligt in de lijn van twee eerder geplaatste kunstwerken in de voormalige gemeente Bergambacht: de boot De Snackert op de rotonde van Ammerstol en de stoomtrein op de rotonde Bergambacht. Het vliegtuig zou daar goed bij passen."

Over de droppings in Schuwacht heeft hij informatie ingewonnen bij Adrie van Vliet, secretaris van de Historische Vereniging 'Lekkerkerk door de tijd'. De wapendroppings in de Krimpenerwaard werden uitgevoerd door de Royal Air Force. Het Nederlands verzet zocht afwerp terreinen uit die vervolgens door Engelse vliegtuigen werden gefotografeerd en al of niet werden goedgekeurd. De eerste dropping vond in Lekkerkerk plaats op 28 augustus 1944. De laatste dropping vond waarschijnlijk plaats op 1 april 1945. Naast het droppen van 24 containers en 3 manden, sprongen ook twee geheim agenten uit het vliegtuig. Dat deze wapendroppings ook mensenlevens eisten, blijkt uit het feit dat het Engelse vliegtuig dat de laatste dropping uitvoerde door Duits afweergeschut werd neergehaald.

De kosten voor het vervaardigen van het kunstwerk bedragen 6.000 euro. De initiatiefnemers nemen deze voor hun rekening. Heerens wil de gemeente verzoeken de verzorging en het onderhoud van het gras te betalen.

Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }