• Arthur Vermeij (l) en Hans Vermoolen.
• Arthur Vermeij (l) en Hans Vermoolen.

Arthur Vermeij veilig thuis na monsterrit

  •   564 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De baard van een Viking en tintelende vingertoppen, maar voor de rest zag Arthur Vermeij er fris en fruitig uit na een barre tocht van bijna 7.500 kilometer door ijskoud Scandinavië. In het Limburgse Beek werd hij gezond en wel in de armen gesloten door zijn familieleden.

De Schoonhovense rallyrijder kan bovendien terugblikken op een prima prestatie in de sterkste klasse. Met zijn voormalige dienstmakker Hans Vermoolen reed hij deze editie bij de 'experts', die meer opdrachten moesten uitwerken dan de deelnemers in de tourklasse.

Een achtste plaats in een veld van 38 teams is zeker niet slecht. Het duo had zelfs enige tijd uitzicht op een hogere klassering, maar na berekening van de strafpunten zakten ze alsnog enkele plaatsen. "Naast het afleggen van de etappes moest je onderweg kruiswoordpuzzels maken, woordzoekers ontrafelen en kennisvragen beantwoorden. Voor een deel schakelden we de schoonmoeder van Hans in als backoffice."

Een goede klassering of niet, het goede doel stond voor de Schoonhovenaar voorop tijdens de 'Scan Covery Trail'. "Ons sponsorgeld bedroeg uiteindelijk ruim 7.000 euro. Dat bedrag wordt netjes verdeeld tussen de Stichting 'Lach voor een Dag' uit Sliedrecht en de Milieu Educatie Kinderboerderij (MEK) uit Oosterhout. Daar maken we veel kinderen blij mee", weet Vermeij.

De Schoonhovenaar had al enige ervaring met de rit door de Scandinavische bossen. Twee jaar geleden nam hij voor het eerst deel aan het evenement. "Toen was het nog kouder: zo'n veertig graden onder nul. Vrijwel iedereen had toen startproblemen. Nu was het 'slechts' -28 en dat zorgde voor minder motorische problemen. Je moest alleen geconcentreerd uitkijken op de gladde gedeelten en scherpe bochten. Tot twee keer toe hebben we teams moeten uitgraven. Die waren in de diepe sneeuw naast de weg beland en dan ben je even helemaal klaar. De erecode treedt dan in werking. Als deelnemer ben je verplicht om hulp te bieden. Dat zouden we overigens zonder die afspraak ook doen, maar nu gebeurde het twee keer achter elkaar. Dan heb je het best koud na een uurtje sneeuw happen."

Voor Vermeij was het chronische slaaptekort geen reden om nog enkele vakantiedagen op te nemen. Hij ging daags na thuiskomst meteen door naar zijn werkgever Unica in Bodegraven. "Tijdens rally's let je niet zo op het dagelijkse ritme. De eerste ritten hebben we dertig uur lang vrijwel onafgebroken doorgereden. Dat pezen hoort bij deze sport. Wel moet je hopen dat alle apparatuur in orde blijft, anders moet je dat eerst herstellen voordat je kunt slapen."

De Schoonhovenaar wil over twee jaar voor de derde keer meedoen aan het evenement. "Ik heb nu twee rally's achter de rug, maar heb het Noorderlicht nog niet gezien. Dat moet er toch een keer van komen."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke donderdag het Krimpenerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }