Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De Schoonhovense Veerpoort is sinds woensdagmiddag gesloten vanwege de hoge waterstand in de Lek.
• De Schoonhovense Veerpoort is sinds woensdagmiddag gesloten vanwege de hoge waterstand in de Lek. (Foto: Stephan Tellier)

Schoonhoven loopt uit voor 'balken in de poort'

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • In de middeleeuwen was het noodzakelijk om Schoonhoven te beschermen tegen een onstuimige Lek door balken in de Veerpoort te plaatsen. Anno 2018 is deze gebeurtenis vooral van historische aard.


Het is ook niet meer zo romantisch sinds het waterschap de poort van twee enorme sluisdeuren heeft voorzien. De klassieke kering behoort inmiddels tot het Deltaplan Grote Rivieren.

Niettemin is het een must voor Schoonhovenaren om deze 'traditie' te aanschouwen. Daarom spoedden diverse inwoners zich woensdagmiddag naar de Lek om de afsluiting van de Veerpoort bij te wonen.  Het was al snel gezellig druk op de stadswal, waar stadsbewoners van de bijzondere gelegenheid gebruik maakten om elkaar meteen een voorspoedig nieuwjaar te wensen, voordat zij zich naar de poort begaven.

Onder de toeschouwers was de 16-jarige Kiki, die van haar ouders had vernomen dat het om een uniek moment ging. "Dat wilde ik weleeens meemaken."

Eerdere afsluitingen betroffen 1995 en 1997 toen de Lek het eveneens op z'n heupen kreeg. Destijds was de nood hoger. "Het water spoelde toen de voeten van Olivier van Noort", zegt Wal-bewoner Kees Oosterom, wijzend naar het standbeeld.

Het cafetaria van eigenaar Leon Moor werd toen met zandzakken versterkt om een wekenlange belegering te kunnen doorstaan. Nu kwam het nieuwe restaurant van de uitbater opnieuw in het vizier van de rivier, maar echt spannend werd het niet. Veiligheidshalve werd het etablissement met een duin van zand omringd.

De harde wind maakte het de eetgelegenheid veel lastiger en had er 's nachts voor gezorgd dat een dienstauto werd geplet door een gammele kastanjeboom. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden.

Ook het veerbedrijf bleef alert om te voorkomen dat het opstuwende water de dure 'Stad Schoonhoven' schade zou berokkenen. Directeur Erik van Toor overwoog even om de pont uit de vaart te nemen. "Dan nemen we anderhalf uur pauze.  Varen is overigens geen punt. Deze hybride pont kan een orkaan weerstaan."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten