• Het verpauperde bedrijventerrein Galgoord.
• Het verpauperde bedrijventerrein Galgoord. Foto: wijntjesfotografie.nl

Galgoord als aanjager van vitale kern Haastrecht

Algemeen 1.099 keer gelezen

HAASTRECHT • Galgoord moet de aanjager van Haastrecht als economisch vitale kern worden.

Dat stelt stedenbouwkundig bureau Imoss uit Amersfoort in een nieuw rapport. De ontwikkeling van het verpauperde bedrijventerrein is in opdracht van de gemeente Krimpenerwaard onderzocht. De deskundigen hebben een duidelijk voorkeursscenario. Ook andere varianten zijn bekeken, maar deze zijn volgens de onderzoekers minder interessant.

Galgoord ligt direct tegen het historische hart van de kern en de Hollandsche IJssel. Het gebied is zeven hectare groot. De nieuwe supermarkt van Coöp is een belangrijk onderdeel in dit scenario. Het zieltogende bedrijventerrein krijgt in de studie van Imoss een gemengde bestemming met woningen, detailhandel, ruimte voor lokale ondernemers en recreatieve voorzieningen.

'De nieuwe supermarkt en de herontwikkeling van De Kleine Betuwe vormen de speerpunten van deze aanpak", aldus Imoss. 'Daarbij is de Hollandse IJssel aantrekkelijk voor watertoerisme en horeca'.

Een door Gouda Holland overwogen vertrek creëert het gewenste speelveld en de ruimte voor de beoogde herontwikkeling. De herinrichting van het IJsselfront en een fietsverbinding vanuit Galgoord naar de overzijde zullen bijdragen aan de versterking van Haastrecht als knooppunt voor de fietsende, wandelende en varende recreant.

Van een verpauperd bedrijventerrein in de marge moet Galgoord een onlosmakelijk onderdeel van de kern worden. Niet alleen door de woon- en verblijfsfunctie maar ook door nieuwe verbindingen tussen Galgoord en het centrum. Het gebied zal goed en veilig bereikbaar zijn voor alle weggebruikers, doordat het een nieuwe ontsluiting krijgt op de N228.

Om te voorkomen dat projectontwikkelaars de grond opkopen heeft de gemeente het eerste recht tot koop als de huidige eigenaren hun bezit van de hand willen doen. In een verklaring aan de raad stelt het college van B en W: 'Met de stijgende vraag naar woningen neemt de kans toe dat meerdere tegen elkaar opbiedende marktpartijen hun positie zullen innemen op deze locatie. Om dit te voorkomen neemt de gemeente een voorkeursrecht om de status quo vooralsnog te handhaven, rust te brengen op de grondmarkt en te voorkomen dat de beoogde ontwikkeling onder druk komt te staan."

De commissie Ruimte en Financiën behandelt 'Galgoord' tijdens de vergadering op 16 januari. Dan komt ook een voorbereidingskrediet van 50.000 euro ter sprake.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 18 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 20 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden