• Het Loetbos.
• Het Loetbos. Foto: Floris Bakker

'Houtstropers' op heterdaad betrapt in Loetbos

Algemeen 12.245 keer gelezen

LEKKERKERK • Na een tip trof boswachter Marco Meeling van Staatsbosbeheer donderdag in het Loetbos in Lekkerkerk een aantal personen aan die bezig waren met het in stukken zagen van een omgewaaide boom.Het hout lag al deels in aanhangwagens.

Toen Meeling de mannen aansprak, leken ze zich van geen kwaad bewust. "Ik heb uitgelegd dat het verboden is om hout uit een bos weg te halen en dat ze zich schuldig maakten aan stroperij, een vorm van diefstal. Je eigent je zaken toe die deel uitmaken of bevinden op het grondgebied van een ander. Vandaar dat we aangifte zullen doen."

Meeling raadt iedereen aan niets uit het bos mee te nemen. "Een paar takjes voor een herfsttafel is niet erg, maar de boomstam van een flinke beuk in stukken zagen en meenemen is een heel ander verhaal. Mensen beseffen niet dat ze met zo'n actie de natuur schaden. Je verstoort dieren die een winterslaap houden of in de buurt foerageren. De natuur is kwetsbaar, blijf er gewoon van af."

Dat geldt ook voor de stapels boomstammen die langs paden in het bos liggen. "Vaak gaat het om hout dat al is verkocht aan de hout- of papierindustrie. Dat hout meenemen is gewoon diefstal." Meeling wijst op de boete die de rechter op kan leggen als je wordt veroordeeld. Die kan oplopen tot een maximum bedrag van 4.100 euro. 

Ecosysteem
Omgewaaide bomen in een bos zijn op zich geen probleem. Zolang ze niet op een weg liggen of voor gevaarlijke situaties zorgen laat Staatsbosbeheer ze liggen. Meeling: "Die bomen spelen een essentiële rol in het hele ecosysteem. In het rottende hout leven bijvoorbeeld allerlei soorten insecten die door vogels worden gegeten. Door de afbraak van dood hout ontstaat er bovendien een humuslaag in het bos die de bodem verrijkt."

Meeling merkt dat niet iedereen op de hoogte is van de regels. Toch gaat het plaatsen van een bordje hem te ver. "Dan krijg je een wildgroei aan bordjes en dat is iets dat wij als Staatsbosbeheer niet willen. Een bord met de huisregels bij de ingang van een bos moet voldoende zijn."

Staatsbosbeheer beheert sinds 1 januari 2017 twee gebieden in de Krimpenerwaard: het Loetbos en de Krimpenerhout. Dit gebeurt in opdracht van Groenalliantie Midden-Holland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden