Afbeelding
Foto: Stockfoto

Veertien jaar cel voor doodsteken zwangere vriendin

Algemeen 679 keer gelezen

LOPIK • Teunis Z., de man die in juli zijn hoogzwangere vriendin Charlotte doodstak in hun woonboerderij in Lopik, is vrijdag veroordeeld tot 14 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had 16 jaar cel geëist. Hij werd schuldig bevonden aan dubbele doodslag.

De 41-jarige Z. en zijn vriendin hadden op 17 juli in de avond een gesprek met een relatietherapeute. Dit gesprek verliep moeizaam en ontaardde in ruzie, toen duidelijk werd dat zijn vriendin bij hem weg wilde en niet wilde dat hij hun kind zou erkennen.

Naar eigen zeggen explodeerde er toen iets in zijn hoofd. Z. deed de hond in de schuur en de deuren op slot. De 4-jarige dochter van zijn vriendin droeg hij over aan de relatietherapeute om hen vervolgens weg te sturen. Hij pakte een mes en stak Charlotte tientallen keren in haar buik. Ze overleed korte tijd later. Ook het kindje in haar buik haalde het niet.

Na de steekpartij sloeg Z. op de vlucht. Hij werd een dag later gevonden in Linschoten, waar hij had geprobeerd zelfmoord te plegen. Uit psychologisch onderzoek kwam naar voren dat hij lijdt aan autisme. Z. zou emoties van anderen en van zichzelf niet goed aanvoelen. Deze stoornis zou die avond van invloed zijn geweest op zijn handelen.

Volgens de rechtbank is er sprake van doodslag en is moord niet bewezen, omdat Z. geen vooropgezet plan had. De straf valt lager uit dan de eis omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is geacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden