Afbeelding
Foto: Floris Bakker

Rivierkreeft rukt op in de Krimpenerwaard

Algemeen 2.635 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bij gebrek aan natuurlijke vijanden rukt de rode Amerikaanse rivierkreeft snel op in de Krimpenerwaard.

Deze exoot wordt in hoge dichtheden op dertien locaties in het zuidelijke en oostelijke deel van het poldergebied aangetroffen, heeft onderzoeker Marc van Bemmel van bureau Orvion vastgesteld. In opdracht van het hoogheemraadschap houdt de ingenieur de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten.

"Twee jaar geleden ging het nog om één rivierkreeft per drie vierkante meter water in de surfplas Krimpenerhout. Sindsdien duikt deze soort vrijwel overal op en stuiten we bovendien op het dna van veel grotere aantallen."

Zorgen
Die ontwikkeling baart het waterschap zorgen, omdat de rivierkreeft waterplanten losknipt en fanatiek in de bodem graaft. Daardoor wordt het water troebel en verdwijnt ander leven uit de sloot. De opmars van de kreeft kan alleen worden gestuit door vissers, fuiken en hongerige reigers.

"Rivierkreeften zijn bijzonder smakelijk. Er mag van het ministerie naar hartenlust op worden gevist om deze plaag te stoppen", aldus Van Bemmel. "We moeten verspreiding tegengaan, maar de rivierkreeft bereikt ook over land zijn doel. Het is erg belangrijk om gebieden waar ze nu nog niet zitten, schoon te houden. Daarom zijn waarnemingen van rivierkreeften welkom."

Ruim dertig jaar geleden kwam de Amerikaanse rivierkreeft niet voor in Nederland. Nu schatten kenners dat er vele honderdduizenden kreeften in de Nederlandse wateren zitten.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden