• José Donatz met fototoestel in de Soepbus.
• José Donatz met fototoestel in de Soepbus.

José Donatz portretteert daklozen

Algemeen 1.161 keer gelezen

ROTTERDAM/BERGAMBACHT • Chronische rugklachten dwongen José Donatz (51) om keuzes te maken. Ze ontwikkelde een passie voor fotografie en maakt nu reportages voor instellingen, bedrijven en particulieren.

Tot de opdrachtgevers behoorde ook het Leger des Heils. Om het kerstfeest in de Laurenskerk extra glans te geven, portretteerde de debuterende Bergambachtse fotografe de afgelopen maanden Rotterdamse daklozen en bracht ze werkzaamheden van de Soepbus in beeld.

"Ik heb eerst aan techniek en vaardigheden gewerkt onder toezicht van professionele vakgenoten. Daarbij hoorde een opleiding aan het Da Vinci College in Dordrecht, een cursus nachtfotografie en samenwerking met Studio 34X in Almere. Deze fotografen leerden mij emotie te vertalen in beelden en moedigden me aan om verdere stappen te zetten. Die stimulans had ik nodig."

Haar afstudeerproject was niet alledaags. José Donatz, van jongs af begaan met het lot van de zwakkeren in de wereld, koos voor het belichten van het dagelijks leven van Rotterdamse daklozen. Twaalf panelen hangen straks aan de muren van de monumentale kerk. "De geportretteerde daklozen zijn trots. Ik heb toestemming gevraagd om hen te fotograferen."

Donatz wil de wereld laten zien dat armoede iedereen kan overkomen. "Ik sprak regelmatig met verslaafden. Mannen, die soms een eigen zaak en een gezellig gezin hadden. Ze werden getroffen door faillissement, scheiding of burn-out. Ze raakten aan de drank, gebruikten harddrugs, vergokten hun geld en maakten schulden. Uiteindelijk belandden ze op straat. Je kan ervan denken wat je wilt, maar het is allemaal heel triest."

Met twee daklozen ontstond tijdens haar rondjes met de Soepbus een vriendschapsband. Met een Portugees en een oud-militair ging ze na enig aftasten in gesprek. Ze hoorde aandachtig hun geschiedenis aan. "Pedro was ooit student biologie. Hij hield een verhaal over een doodgeschoten broer. Door deze gebeurtenis raakte hij volledig van de kaart. Jaren geleden ontvluchtte hij Portugal en belandde uiteindelijk in Nederland. Cor keerde ernstig getraumatiseerd terug uit de oorlog in Irak. Hij heeft het PTSS stresssyndroom. Elke dag vecht hij tegen een onzichtbare vijand. Cor kan onvoorspelbaar reageren, maar is in goede doen heel vriendelijk. Dergelijke contacten verrijken je leven. Ik had me voor dit project aangemeld als medewerkster op de Soepbus en blijf dat vrijwilligerswerk doen om daklozen te ontmoeten."

José Donatz hoopt met de foto's op andere locaties in Rotterdam en in de Krimpenerwaard te kunnen exposeren. Ze is op zoek naar tentoonstellingsruimten. Een toezegging heeft ze al binnen: in april 2018 hangen haar foto's in de bibliotheek in Bergambacht.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Eén van de foto's van José Donatz voor het Leger des Heils.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden