• Aris van der Meer voor het bureau in Krimpen aan den IJssel.
• Aris van der Meer voor het bureau in Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

'Laat nooit zomaar mensen binnen'

Algemeen 2.279 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Slechts één keer was een oudere het afgelopen half jaar de dupe van een babbeltruc in Krimpen aan den IJssel. Toch roept wijkagent Aris van der Meer op om alert te zijn. 

Ouderen vormen namelijk een makkelijk doelwit van babbeltrucs: handige praatjes waarmee criminelen bij bejaarden proberen binnen te komen om er vervolgens met waardevolle spullen of een bankpasje vandoor te gaan. Gelukkig viel de schade bij het Krimpense slachtoffer mee, "maar de emotionele impact van zo'n gebeurtenis is er niet minder om", weet Van der Meer.
 
Campagne
Hij wijst op de landelijke campagne Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen. Met de campagne wil de politie ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. Komiek André van Duin is ambassadeur van de campagne. 

Belangrijkste boodschap is om nooit zomaar open te doen voor onbekende personen. "Kijk eerst door het deurspionnetje als iemand aanbelt. Vertrouw je het niet, doe dan niet open. En als je toch besluit om open te doen, gebruik dan de kierstandhouder." 

Voorlichting geven over de veiligheid in de wijk: Van der Meer ziet het als een van zijn belangrijkste taken. Sinds afgelopen zomer is hij werkzaam als wijkagent voor de wijken Oud-Krimpen, Lansingh-Zuid en de Vijverflats. Dat bevalt 'm prima. "Er heerst hier toch een dorps karakter. Mensen hebben nog respect voor de politie. In Zevenkamp, de Rotterdamse wijk waar ik hiervoor werkte, is dat toch minder het geval."

Aanspreekpunt
Van der Meer is al ruim veertig jaar in dienst bij de politie. Hij zat onder meer bij de recherche en zeehavenpolitie. Toch spreekt het werk op straat hem nog altijd het meeste aan. "Als wijkagent ben je toch het eerste aanspreekpunt als het gaat om leefbaarheid en veiligheid in de wijken." 

Hij ziet zichzelf als een verbinder tussen verschillende partijen. "Dat vind ik ook het mooiste aan dit werk: samen tot een oplossing komen." Toch verwacht Van der Meer ook een stukje zelfredzaamheid van burgers. "Neem een burenruzie. Door met elkaar te praten vind je vaak samen een oplossing. Pas als mensen er echt niet uitkomen, komt de politie om de hoek kijken." 

Nog een tip van Van der Meer. Wees extra alert tijdens deze donkere dagen. De duisternis biedt criminelen namelijk meer mogelijkheden om ongezien hun slag te slaan en te vluchten. "Laat een lichtje aan als je weggaat en sluit alles goed af. Twijfel niet, bel 112 als je het niet vertrouwt. We rijden liever een keer voor niets dan dat we te laat zijn." 

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden