• Kim Verdoold timmert aan de weg bij het alpineskiën.
• Kim Verdoold timmert aan de weg bij het alpineskiën. Foto: wijntjesfotografie.nl

Skitalent Kim Verdoold van borstelbaan naar Mont Mölltal

Sport 2.186 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • De 13-jarige Kim Verdoold behoort in haar leeftijdklasse tot de beste vijf skiesters van Nederland. Om het alpineskiën te beoefenen, verblijft het Krimpense toptalent zeventien weken per jaar in de Oostenrijkse Alpen.

Op haar derde jaar stond Kim Verdoold al op de ski's op de borstelbaan in Bergschenhoek, ter voorbereiding op haar eerste wintersportvakantie met haar ouders. In het Oostenrijkse skiklasje vielen haar vaardigheden op de lange latten al op. Al snel viel er een brief van de Nederlandse Skivereniging op de mat in huize Verdoold met een uitnodiging voor een talentendag. Kim werd geselecteerd voor de instapgroep van Skiteam Midden Nederland en verbleef sinds 2010 al op jonge leeftijd voor een paar weken in het Oostenrijkse Filzmoos om aan haar techniek te werken.

"Ik heb daar ontzettend veel geleerd en in wedstrijden kan ik met de besten mee op de onderdelen slalom en reuzenslalom," vertelt de enthousiaste tweedejaars mavoleerling van het Cemenius College in Krimpen. "Ik maak nu deel uit van Ski Racing Discovery, een professioneel opleidingsteam op het gebied van alpine wedstrijdskiën en heb een NOC*NSF beloftestatus, waardoor ik makkelijker vrij kan krijgen van school. Tot nu toe werkte mijn oude basisschool en nu het Comenius College goed mee. Mijn klasgenoten weten na een presentatie over het alpineskiën wat ik zo'n beetje doe. Ik maak en leer mijn huiswerk naast de trainingen en haal de repetities in als ik weer op school ben."

Zaterdag vertrekt Kim Verdoold met veertien andere talenten voor drie weken naar Oostenrijk om zich voor te bereiden op internationale wedstrijden in Slowakije en de naderende NK's. In de kerstvakantie reizen haar ouders ook af naar het skigebied nabij de Mölltaler Gletscher en dan verblijven ze met z'n drieën in een huisje vlakbij het trainingscomplex.

Moeder Jacolien Verdoold: "Bij Kim begon het allemaal 'onschuldig', maar nu passen mijn man en ik onze werktijden aan om haar naar trainingen en wedstrijden te brengen. Het is ook een dure sport. Ze wordt begeleid door een personal trainer, een voedingsdeskundige en een sportpsycholoog. Om de internationale top te bereiken komt er heel wat kijken. We zijn dan ook van plan om in mei een crowdfundingactie op te starten om de steeds hogere kosten op te kunnen blijven brengen."

"Zover is het nog niet," merkt Kim nuchter op. "Ik ski vooral omdat ik het leuk vind om met een hoge snelheid vanaf een helling langs de paaltjes en poortjes te skiën. Mijn droom is om in 2026 of 2030 mee te doen aan de Olympische Winterspelen. Mijn doelen op korte termijn zijn het veroveren van de nationale titels bij de scholieren, junioren en senioren. Ooit hoop ik zo goed te zijn als Lindsay Vonn. De Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher, die ik soms zie trainen, is mijn andere idool."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden