• Speelavond bij Damvereniging Stolwijk.
• Speelavond bij Damvereniging Stolwijk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Wil de laatste dammer het licht uitdoen?

Algemeen 1.505 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Nog geen veertig dammers zijn actief bij de vier Krimpenerwaardse damverenigingen, die al jaren te kampen hebben met een dalend ledenbestand. Jeugd die in clubverband de strijd aangaat op het dambord, is in geen velden of wegen te bekennen.

De Koninklijke Nederlandse Dam Bond (KNDB) telde tien jaar geleden ruim 10.000 leden. Dat aantal is anno 2017 meer dan gehalveerd. De vergrijzing slaat ook in deze tak van sport toe. De Stolwijkse damclub Jong en Oud had tot vorig jaar nog een dozijn jeugdleden.

"De animo onder jongeren nam elk jaar af," vertelt J&O-voorzitter Bertus Verstoep. "De onderwijzer die op de Oranje Nassauschool het dammen stimuleerde is al jaren met pensioen. Elk jaar geven we nog wel les aan de kinderen, maar van aanmeldingen komt het niet meer. De wat oudere jeugdleden hebben andere zaken, zoals huiswerk, aan hun hoofd. Onze damclub telt nog maar tien leden en houdt een onderlinge competitie. Elke donderdagavond spelen we in Hervormd centrum Rehoboth onze partijen."

Damclub Denk en Zet uit Schoonhoven heeft nog maar zeven actieve dammers op de ledenlijst staan. De 92-jarige Bas de Hoop is al ruim zestig jaar van de partij.

"We worden allemaal ouder en nieuwe leden komen er niet meer bij," verzucht De Hoop. "Zolang we op de been blijven, gaan we door. Met leden van de schaakvereniging spelen we in clubgebouw De Zilverstad onderlinge partijen om de huurprijs te kunnen betalen. Andere activiteiten zijn de competitiewedstrijden tegen de andere Krimpenerwaardse clubs en het Krimpenerwaardtoernooi. Deelname aan de bondscompetitie is voor ons niet meer te doen."

KDV uit Krimpen aan den IJssel telt nog maar acht leden. De (bijna-)tachtigers hebben hun thuishaven in ontmoetingscentrum De Gouden Regen. "Jammer dat de animo zo terugloopt," betreurt Krimpenaar Van der Grient. "Ik kijk altijd uit naar het Krimpenerwaardtoernooi. Dan heb je tenminste een keer een andere tegenstander."

Het Bergambachtse DID (Dammen is denken) speelde twee jaar geleden nog wedstrijden in de Dambond. "Met zes man speelden we in Alphen, Delft, Gouda en Katwijk," memoreert Cees Scheer. "Het werd echter steeds moeilijker een team samen te stellen. Nu houden we het bij de onderlinge competities en dat is best gezellig. Een paar van onze dammers nemen deel aan toernooien om hun speelsterkte op peil te houden. Een enkeling reist daarvoor zelfs naar het Spaanse Salou. In de jaren tachtig hadden we meer dan dertig leden. Nu nog maar twaalf. Ondanks deze terugloop is de sociale functie van de club groot. Stoppen is dus geen optie. Dit jaar bestond DID 90 jaar. We hebben elkaar beloofd de honderd jaar vol te maken."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden