• De deelnemers en jury, met in het midden winnares Julia van Ipenburg.
• De deelnemers en jury, met in het midden winnares Julia van Ipenburg. Foto: Alma Filmproducties

Julia van Ipenburg uitgeroepen tot Polderdichter: 'Zo hoort een gedicht te zijn'

Algemeen 826 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Julia van Ipenburg uit Schoonhoven mag de komende twee jaar bestuurders en instanties bestoken met vileine gedichten. De 46-jarige schrijfster van ICT-handboeken werd in de studio van RTV Krimpenerwaard in Bergambacht pas na twee zittingen van de jury tot winnares uitgeroepen.

"Een paus wordt sneller gekozen", grapte presentator Aarnout Rolloos van het organiserende Krimpener Kunstwaard. Van Ipenburgs concurrent Teus Stouthart, werkzaam bij de Wegenwacht, bracht de deskundigen aan het twijfelen. "Het was een lastige beslissing. De stemmen staakten. Daarom besloten we de twee overgebleven kandidaten voor de eindzege te verzoeken om hun meest aansprekende gedicht nog een keer voor te dragen", stelde juryvoorzitter Ella van Vliet. "Een ware battle."

Van Ipenburg werd vervolgens geroemd om haar krachtige poëzie, waarbij zij gebruik maakte van 'sublieme metaforen', zoals Van Vliet verwoordde. "Zo hoort een gedicht te zijn." Stouthart maakte volgens haar indruk door zijn presentatie, zijn emotie en de kunst van het weglaten. "Alleen was er een nadere beschouwing van het gedicht nodig om de context te kunnen begrijpen", luidde het oordeel.

De nieuwe ambassadrice Julia van Ipenburg is verzot op taal. "Daarom vind ik het leuk om als polderdichter aan de slag te gaan. Het is een hele opgave om voor te dragen, Ik schrijf liever, maar ik heb er veel zin in."

Ook Damma Roosa en Simone Abel traden in het strijdperk. Damma Roosa woont nog maar kort in de Krimpenerwaard en vond haar optreden een manier om mensen te ontmoeten. Simone Abel uit Haastrecht schrijft pas sinds een jaar gedichten en kreeg de aansporing van de jury om zich verder te ontwikkelen. "Mijn poëzie stelt nog niet zoveel voor als je de andere gedichten beluisterde, maar ik vond het grappig om mee te doen. Ik heb er veel van opgestoken."

Jong
Er was overigens nog een vijfde deelnemer. De pas 9-jarige Ilana Bonhof uit Schoonhoven had eveneens een gedicht ingestuurd, maar zij was volgens Aarnout Rolloos nog te jong om mee te doen. Niettemin nodigde hij de leerlinge van groep 7 van basisschool De Rank uit om haar gedicht voor te dragen. Dat deed ze me verve. Ilana kreeg daarna een passend cadeau: een boek vol kindergedichten. "Ik schrijf bijna dagelijks in m'n schrift. Daar staan ook verhaaltjes in."

De liefde voor poëzie werd alom gedeeld. Rolloos meende tijdens een historisch betoog over de dichtkunst dat er sprake was de hoogste kunstvorm en burgemeester Roel Cazemier, die deel uitmaakte van de jury, zei dat hij geniet van de gedichten van Willem Wilmink en het oeuvre van de Rus Poesjkin. "Daarmee breng ik mijn vakanties door."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden