Afbeelding

‘Lokale autodealers betrekken bij duurzaam gemeentelijk wagenpark'

Algemeen 485 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Voor een duurzaam en efficiënt wagenpark trekt de gemeente Krimpenerwaard 1,9 miljoen euro uit. In de commissie gingen stemmen op om lokale autodealers te betrekken bij de aanbesteding.

Wethouder Ria Boere speelde daar op in met de mededeling een extra informatieavond te beleggen, voordat gegadigden op de Europese aanbesteding kunnen inschrijven. "Iedereen kan die bijeenkomst straks bijwonen." Ook staat zij open voor suggesties over goedkopere alternatieven, zoals Jan Dekker (CDA) aangaf.

Dekker heeft een voorkeur voor aanbesteding van 'losse pakketten', waardoor bijvoorbeeld ook kan worden ingeschreven voor meerjarig onderhoud. Boere wil dit liever bij de omschrijving van het pakket meenemen. "En u mag er vanuit gaan dat we dat onderhoud niet in Friesland zullen onderbrengen."

In haar toelichting meldde Boere ook dat het personeel van de gemeentelijke buitendienst betrokken was bij het opstellen van het rapport over 'vergroening' van het wagenpark. "In ieder geval is de financiële dekking aanwezig. Vanwege de herindeling zijn de afgelopen jaren geen voertuigen vervangen en werden investeringen doorgeschoven. Dat maakt het mogelijk nu in één keer een passend wagenpark aan te schaffen."

Verouderd
Het huidige wagenpark is verouderd en heeft mede daardoor hoge exploitatiekosten. De nieuwe voertuigen zijn goedkoper in onderhoud, brandstofverbruik en wegenbelasting. Daarbij neemt de uitstoot van schadelijke stoffen fors af.

Van de 34 huidige voertuigen is het overgrote deel aan vervanging toe. Vrijwel het volledige wagenpark is volledig afgeschreven. Twee auto's en een veegmachine zouden pas in 2019 vervangen worden. Door nu meteen het hele krediet ter beschikking te stellen, kunnen de afgeschreven voertuigen direct in het aanbestedingspakket worden meegenomen. "Zo wordt geprofiteerd van het inkoopvoordeel", oordeelt Boere.

Vervanging en verduurzaming van het gemeentelijk wagenpark zijn onlosmakelijk verbonden met het programma 'duurzaamheid'. "Een van de doelstellingen is om in 2025 volledig elektrisch te rijden. Met de vervanging van ons wagenpark in 2018 zetten we een eerste grote stap. Voertuigen die op dit moment nog niet hybride kunnen worden aangeschaft, worden over zeven jaar alsnog door een elektrisch voertuig vervangen. Op dit moment zijn zwaardere bedrijfswagens met voldoende trekkracht, bijvoorbeeld voor het vervoeren van zand, nog niet elektrisch beschikbaar", aldus de wethouder, die in deze kwestie samen optrok met haar collega's Jan Vente (economie) en Pieter Neven (milieu).

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden