Afbeelding

Begroting Krimpenerwaard laat overschotten zien

Algemeen 498 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Voor het eerst in haar korte bestaan hoeft de gemeente Krimpenerwaard de begroting voor de komende jaren niet bij te passen met een bijdrage uit de algemene reserves. Hoewel er voor dit jaar een minimaal plusje van 7.000 euro overblijft, zien de komende jaren er met overschotten van 200.000 tot 300.000 euro gezond uit.

Niet alleen deze positieve saldi leiden bij wethouder Ria Boere tot grote tevredenheid; het toekomstbeeld in bijna alle sectoren ziet er rooskleurig uit. "Je merkt dat inwoners elkaar snel gevonden hebben. Cultuurverschillen waren geen probleem."

De financiën zijn in ieder geval op orde. De algemene reserves bieden een stevige basis. Boere: "Dat we dit reeds na drie jaar harmoniseren voor elkaar zouden krijgen, hadden we niet kunnen bevroeden. We hebben flinke stappen kunnen zetten en staan er in vergelijking met omliggende gemeenten goed voor. Met lage woonlasten en een goede service willen we daarmee verder gaan."

Uiteraard hangt een en ander af van de komende verkiezingsuitslag. Hoewel Boere aangeeft dat zij graag in een nieuw college de portefeuille financiën weer onder haar hoede wil nemen, is niets zeker in het politieke bestel. "Beleidsvoornemens zijn er niet, ook al zijn diverse projecten in gang gezet en staan er diverse plannen op de rol. Met meer woningbouw willen we vooral jongeren bedienen, terwijl de bedrijventerreinen in Schoonhoven-Noord en Galgoord in Haastrecht aan de vooravond staan van verandering. De gesprekken tussen wethouder Jan Vente en de ondernemers verlopen voorspoedig."

Wethouder Pieter Neven meldde dat de Staatscommissie heeft toegestemd in een bijdrage van ruim 22 miljoen euro voor natuurverbetering en regelingen voor agrariërs. Daarnaast is hij tevreden over afvalscheiding in de polder. Het gaat om bijna 100 kilo per persoon. Voor de hele gemeente worden minicontainers ingezet. De binnenstad van Schoonhoven gaat met het huidige systeem van afvalzakken verder. Voor de rioolheffing is de aangekondigde verhoging van 25 euro per jaar van de baan. Gezien de financiële positie is die opslag niet nodig. Van het collegeprogramma uit 2015 is inmiddels 98 procent van de doelstellingen behaald.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden