• Impressietekening van de nieuwe brug.
• Impressietekening van de nieuwe brug. bron: gemeente Lopik

Veiliger kruising en nieuwe brug 'Dorp' Polsbroek

Algemeen 722 keer gelezen

POLSBROEK • B&W van Lopik wil de kruising Dorp/Vrijheer de Graeffweg in Polsbroek veiliger maken. Daarnaast moet er een nieuwe brug komen om bewoners en bezoekers van 'Dorp 66' sneller en veiliger naar de 'smalle kant' te krijgen.

Voor beide maatregelen wordt een krediet van 95.000 euro gevraagd aan de gemeenteraad.

Te hard
De realisatie van het project Dorp 66 –dat precies een jaar geleden officieel geopend werd- heeft geleid tot een nieuw gebruik van de openbare ruimte, stelt wethouder Gerrit Spelt. "De doorgaande weg was hier nog niet op afgestemd."

Op de betreffende weg –de brede kant van 'Dorp'- wordt (veel) te hard gereden, wijzen ook recente verkeersmetingen uit. De maximumsnelheid is 30 kilometer per uur, maar die wordt veelal flink overschreden.

Versmallen
Om de veiligheid van de bewoners van Dorp 66 en de Vrijheer de Graeffweg, maar ook bezoekers van de voorzieningen in Dorp 66 –zoals de door vrijwilligers gerunde buurtsuper- te garanderen, worden een plateau en een zebrapad op de kruising aangelegd. Het versmallen van de rijbaan, het integreren van de nieuwe brug en het aanbrengen van accentuering moeten de rest doen.

De geplande nieuwe brug moet de 'Rabobank-brug', die even verderop ligt, vervangen. De bewoners hebben inspraak gehad in het type brug, waarbij is gekozen voor een oeververbinding met een 'natuurlijke uitstraling', door onder andere het gebruik van hout.

"Als de gemeenteraad groen licht geeft, wordt de brug volgend jaar geplaatst", besluit Spelt. Voor de brug is 65.000 euro begroot, de reconstructie van de kruising kost circa 30.000 euro.

Project
'Dorp 66', dat is opgezet om de leefbaarheid in een kleine kern als Polsbroek te vergroten, bestaat uit ruim twintig woningen in verschillende typen,  een centrale ontmoetingsruimte, een buurtsuper, zorgfaciliteiten en een kinderdagopvang.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 5 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 7 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden