• Het kampioensteam uit 1992-'93.
• Het kampioensteam uit 1992-'93.

Jubilerend VV Gouderak hoopt op nieuw complex

Sport 1.002 keer gelezen

GOUDERAK • De jubileumcommissie van voetbalvereniging Gouderak slaat de gebruikelijke receptie over bij de viering van het 90-jarig bestaan. De commissie geeft de voorkeur aan een gezamenlijke brunch, waarbij leden en oud-leden tegelijkertijd kunnen genieten van oude filmpjes en foto's uit de oude doos.

"Je zou dat met een beetje fantasie ook een receptie kunnen noemen", lacht Karin Evengroen-Bouthoorn. "Met dien verstande dat het op 3 september een interne aangelegenheid is. Oud-leden vinden dat spontane samenzijn veel leuker. Je combineert dat met het bekijken van voetbalwedstrijden, drankjes, hapjes en gesprekken met oude bekenden. We maken bovendien een verenigingsfoto voor een doek in de kantine. Het wordt vooral een gezellige reünie."

Karin Evengroen, Ron Boers en Monique Lingen behoren tot de jubileumcommissie, die achter de schermen hard heeft gewerkt om er een sfeervol Gouderaks feest van te maken. Voetbal is min of meer bijzaak tijdens de reünie.

Niettemin speelt het eerste elftal een jubileumwedstrijd tegen Excelsior A1 en gaat het team onder 15 jaar de strijd aan met Excelsior onder 13 jaar. Het is niet toevallig dat juist deze Gouderakse jongens hun kwaliteiten mogen tonen. Het bestuur en de jeugdafdeling zijn verheugd dat er talenten uit de eigen gelederen zijn opgestaan. "Dit team zou op termijn zomaar kunnen doorstoten naar het eerste, al blijft dat natuurlijk altijd koffiedik kijken", zegt oud-voorzitter Jan Lingen. "We zijn al blij als iedereen al die tijd lid blijft."

Mosterdpot
Gouderak zwierf vanaf 1927 langs diverse plekken langs de Hollandsche IJssel. Op de 'Mosterdpot van Boers' moesten eerst de koeien worden weggejaagd, voordat er tegen een bal werd getrapt. Daarna moest je je vooral staande houden in de blubber.

Na een aantal jaren op de steenplaats verhuisden de voetballers in 1955 naar de Kattendijk. Daar moesten de schapen bijeen worden gedreven. Het veld werd in 1962 een kwartslag gedraaid. Met dat ene veld en een oefenterreintje heeft Gouderak het altijd moeten stellen.

Gezien de stabilisatie van het ledental zit het er niet in, dat het complex wordt uitgebreid. De wens om gras te vervangen door kunstgras is latent aanwezig. "Al is het maar om over voldoende trainingscapaciteit te beschikken", zegt Lingen. "Nu verdringen de teams elkaar van het trainingsveld. Het eerste elftal traint op donderdagavond vanaf negen uur. Dat is niet ideaal."

Maar nu er serieuze plannen opduiken om het sportcomplex naar de dorpskern te verhuizen, is die vurige wens een 'vlammetje' geworden. "Het kan nog jaren duren, maar er worden gesprekken gevoerd met de gemeente. Het is alleen lastig om het dorp te belasten met bezoekende verenigingen. Het liep al muurvast tijdens de renovatie."

Naast de twee jubileumwedstrijden is er een clinic van de panna-wereldkampioen, een 7 tegen 7-toernooi en het traditionele koe schijten. Deelnemers kunnen een vak kopen voor 15 euro. De winnaar ontvangt 250 euro. 

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden