• Inbrekers slaan met name in de zomermaanden toe.
• Inbrekers slaan met name in de zomermaanden toe. Foto: stockfoto

'Maak het inbrekers niet te makkelijk'

Algemeen 265 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het is vakantietijd. Terwijl half Nederland in een ver oord van de zon en vrije tijd geniet, breekt voor het inbrekersgilde juist een drukke tijd aan.

Reden voor de politie om inwoners van de Krimpenerwaard op te roepen alert te zijn. Zo laten mensen met warm weer sneller een raam of deur open wanneer ze van huis gaan. "Een inbreker is dan zo binnen", waarschuwt Gerjan Bloemendal, hoofdagent bij de politie Krimpenerwaard. "Haal klimmateriaal, zoals een kliko of trap, ook uit je tuin. Maak het ze niet te gemakkelijk." Zijn collega Arjan van Geel wijst ook op goed hang- en sluitwerk. "De meeste inbrekers zijn uit op gemak, zo min mogelijk risico en snel succes. Ze lopen langs woningen en kijken waar ze het snelst binnen kunnen komen. Als ze zien dat ze veel moeite moeten doen, haken ze af."

Was
Inbrekers zijn brutaal en slaan soms ook toe wanneer iemand 'gewoon' thuis is. Bloemendal maakte het op Tweede Pinksterdag nog mee in Ammerstol. Een inbreker klom daar door een openstaand raam van een slaapkamer terwijl de bewoner boven in de woning bezig was met de was. "Een buurman zag het gebeuren en belde meteen 112. Dankzij zijn melding konden we heel snel een verdachte oppakken. Als hij later had gebeld, waren we te laat geweest en was die inbreker gevlogen."

Bloemendal adviseert dan ook om altijd 112 te bellen wanneer het onderbuikgevoel opspeelt. "Veel mensen denken dat het alarmnummer alleen is bedoeld voor levensbedreigende situaties. Dat is niet zo. Ook als er sprake is van een acute verdachte situatie mag je bellen. Graag zelfs! Misschien rijden we één of twee keer voor niks, maar wie weet is het de derde keer wel raak en kunnen we ingrijpen."

Wie een paar weken op vakantie gaat kan het best de buren vragen om een oogje in het zeil te houden. "En zorg ervoor dat je woning er bewoond uitziet", aldus Van Geel. "Laat je post weghalen en gebruik verlichting met een tijdschakelaar. Inbrekers houden niet van licht." Ook is het verstandig de caravan niet te lang voor de deur te laten staan, "omdat inbrekers dan zien dat je op vakantie gaat."

Van slag
De impact van een inbraak is groot, zo merkt Bloemendal telkens weer. "Iemand is in jouw veilige omgeving binnengedrongen om spullen mee te nemen. Vaak zitten daar ook dingen tussen die van emotionele waarde zijn. Logisch dat je daar behoorlijk door van slag kunt zijn." Hij raadt mensen altijd aan om waardevolle spullen te registreren. "Daarmee vergroot je de kans je eigendommen terug te zien na een inbraak. Schrijf type en serienummer op en maak van sieraden foto's en een omschrijving."

Het is moeilijk aan te geven in welke kernen van de Krimpenerwaard inbrekers het meest actief zijn. "De laatste jaren zien we met name in Schoonhoven en Bergambacht een toename van het aantal woninginbraken in de zomer, maar dat zegt niet zo veel. Laatst is er een groep inbrekers tot lange celstraffen veroordeeld voor een inbraakgolf in het westelijk deel van de Krimpenerwaard. Je kunt er geen pijl op trekken." Wie de criminaliteitscijfers van zijn of haar wijk wil zien, kan kijken op www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden