• Ruud Ouweneel geeft uitleg over de reddingsactie.
• Ruud Ouweneel geeft uitleg over de reddingsactie.

Burgemeester bedankt redder van te water geraakte moeder en dochter

112 1.962 keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Burgemeester Roel Cazemier heeft de 34-jarige Ruud Ouweneel maandag bedankt voor zijn heldhaftige optreden op 9 juni jongstleden. Hij redde een vrouw en kind uit een te water geraakte auto in Krimpen aan de Lek.

De inwoner van Groot-Ammers kwam op de bewuste middag in de file op de C.G. Roosweg. "Het was een vreemde plek en ik zag geen ongeluk. Wel zag ik een vrouw in paniek bellen langs de kant van de weg. Ik voelde dat er iets niet klopte en ben uitgestapt", vertelt Ruud. Ter plekke zag hij een auto op zijn kop in de sloot, alleen de wielen waren zichtbaar. Er stonden meerdere mensen te kijken. De 17-jarige Tycho Mol uit Ouderkerk aan den IJssel was al in de sloot gesprongen en had de voordeur van de auto al open.

Helpen
Ruud besloot direct hem te helpen. "Ik kon niet toekijken hoe daar een auto op zijn kop lag met mensen er nog in. Op zo'n moment denk je niet meer, dan handel je gewoon. Het scheelt dat ik ook niet bang voor water ben", zegt Ruud nuchter. Al snel had hij het achterportier open en vond hij op de tast de passagier: een 12-jarig meisje met het syndroom van down. Ze was bij bewustzijn en kon vlot bevrijd worden.

"We zijn meteen teruggegaan voor de bestuurder. Tycho hield de deur open zodat ik op de tast in de auto kon zoeken. Je zag nog geen tien centimeter in de moddersloot. We vonden haar snel, maar ze was al buiten bewustzijn. Eenmaal op de kant zag ik haar buik bewegen. Ik was zo opgelucht dat we niet hoefden te reanimeren."

De vrouw en haar dochter, inwoners van Krimpen aan de Lek, zijn naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw moest daar enkele dagen blijven omdat ze een zware longontsteking had opgelopen.

Niet vanzelfsprekend
"Het had geen drie minuten langer moeten duren. We hebben heel veel geluk gehad dat we beiden zo snel uit de auto konden krijgen", kijkt Ruud terug. "Dit vergeet ik echt nooit meer. Je ziet wel eens dat er een ongeluk is gebeurd, maar dan rijd je door omdat er al mensen bij staan. Voor mij is dit nu een les. Ik zal de volgende keer nog sneller stoppen en kijken of ik kan helpen. Want het is niet vanzelfsprekend dat mensen dat doen." Dat vond de burgemeester ook. Daarom bedankte hij Ruud met bloemen. De burgemeester zal ook nog bij Tycho langs gaan om hem persoonlijk te bedanken voor zijn dappere inzet.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

• Er was veel aandacht van de media.
• Er was veel aandacht van de media voor Ruud's verhaal.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden