Afbeelding

Geen extra geld voor welzijnsstichtingen Krimpenerwaard

Algemeen 440 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De drie welzijnsstichtingen in de Krimpenerwaard hoeven dit jaar niet te rekenen op extra gemeentelijke steun.

De motie van de oppositiepartijen CDA, Gemeente Belang Schoonhoven, PvdA en D66 om de stichtingen nog dit jaar 25.000 euro te schenken, om alle zorgtaken naar behoren te kunnen uitvoeren, werd tijdens de behandeling van de Kadernota door de coalitiepartijen verworpen.

Oplossing
Aanpassing van het verzoek om een deel van het forse overschot van de gelden voor de wmo in te zetten en vervolgens aan te sturen op afspraken over solide meerjarenbijdragen, kon eveneens niet op instemming van GBK, VVD, SGP en ChristenUnie rekenen. Zij gaan er vanuit dat wethouder Lavinja Sleeuwenhoek met de welzijnsorganisaties een oplossing vindt voor de subsidies vanaf 2018.

De wethouder gaf aan dat zij in 2016 bedragen van 45.000 euro en 46.000 euro had vrijgemaakt om SWOS, SWON en SWOB samen en afzonderlijk te helpen. "Ik ga in gesprek om voor de begroting van 2018 een subsidieplan op te stellen. Dat komt in november terug naar de raad."

Stemming
Daarom ontraadde Sleeuwenhoek de moties, die toch in stemming werden gebracht. Voor Marije Willems (PvdA) en Jan Dekker (CDA) was het teleurstellend dat er 'geen positief signaal' werd afgegeven door de raad. Willems wees nog eens op de hartenkreet van mevrouw De Wild, die de commissie om extra geld vroeg om verdere kaalslag te voorkomen. "Als wij de wethouder financiële ruimte geven, kunnen we misschien direct steunen."

Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) herinnerde de raad aan de nullijn, die reeds vier jaar wordt gehanteerd bij de welzijnsstichtingen. Dekker verweet de coalitie in het korte debat gebrek aan dualisme. "We hebben het geld. Laten we dat dan ook gebruiken."

Voorbarig
George Hamel (VVD) vond dat wat voorbarig. "Wij willen eerst meer inzicht krijgen in de tekorten van de welzijnsstichtingen. Gaat het om incidentele gevallen of heeft het een structureel karakter? Het gesprek met de wethouder zal waarschijnlijk meer duidelijkheid scheppen."

Ook Pascal van der Hek van GBK was niet te vermurwen. "We wachten rustig het voorstel van de wethouder af."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden