• Wilco van Amerongen: 'mijn knieën moeten nog langer mee'.
• Wilco van Amerongen: 'mijn knieën moeten nog langer mee'.

Wilco van Amerongen op de weg terug

Sport 453 keer gelezen

BENSCHOP • Polsstokverspringer Wilco van Amerongen (23) doorbrak onlangs tijdens wedstrijden in Polsbroekerdam de twintig meter-grens met een sprong van 20.29 meter. Alle blessureleed -de inwoner van Benschop scheurde twee keer een kruisband af- is echter nog niet achter de rug.

In de jongenscategorie en bij de junioren was Wilco van Amerongen nauwelijks te kloppen. In 2009 had hij het nationaal record in eerstgenoemde categorie in handen met een afstand van 18.88 meter. Drie jaar later won hij bij de junioren alle grote wedstrijden en verbeterde zich tot 19.96 meter. Het doorbreken van de twintig meter-grens leek een kwestie van tijd.

"In mijn laatste juniorenjaar was het verbeteren van het nationale juniorenrecord van 20.41 meter mijn doel," kijkt Wilco terug. "Tijdens een van de wedstrijden, waarin ik al 19.77 meter gesprongen had, kwam ik totaal verkeerd terecht op een hard stuk zand. Ik voelde iets knappen in mijn linkerknie en kon niet meer verder springen. Na een mri-scan bleek de voorste kruisband afgescheurd te zijn. "

Na een geslaagde operatie lukte het de Benschopper nog het NK in Polsbroekerdam te springen. "Achter Erwin Timmerarends werd ik toen tweede. Mijn debuut bij de senioren in 2014 was ook veelbelovend, maar vervolgens scheurde ik de herstelde kruisband af tijdens een wedstrijd in Linschoten."

Dit keer werd een stuk knieschijfpees in zijn knie geplaatst. Wilco besloot de afgelopen twee jaar 'aftastend' te springen. "Om overbelasting te voorkomen heb ik mijn afsprong aangepast. Dit jaar ga ik er weer voor. Mijn doel dit jaar is om mee te draaien in de top-5."

Het landen in het zandbed na een meterslange vlucht over het water is voor de knieën een ware aanslag. Wilco van Amerongen merkte daags na zijn recordsprong dat er vocht in zijn geopereerde knie zat. "Na enkele dagen rust was het weer in orde," vervolgt de polsstokverspringer, die de wedstrijd in Jaarsveld afgelast zag worden in verband met het slechte weer. "Doordeweekse wedstrijden sla ik soms over om extra rust te nemen. Ik wilde zo fit mogelijk in Buitenpost aan de tweekamp tegen de Friezen beginnen."

De jaarlijkse strijd tussen de Friezen en de Hollanders, die de laatste drie jaar wonnen, leverde zaterdag een zege op voor de thuisploeg. De senioren bleven de Friezen voor, maar de junioren, meisjes en jongens moesten hun meerdere erkennen in hun Friese leeftijdgenoten. Wilco van Amerongen kon zijn stempel niet drukken. "Ik heb geprobeerd onder de lastige weersomstandigheden meteen een verre sprong te maken, maar toen dat niet lukte heb ik me na overleg met de coach laten vervangen door Sander van Vliet. Mijn knie heeft toch een opdoffer gehad, toen ik mijn pr verbeterde. Ik moet af en toe een rustpauze nemen om pijnvrij te springen. Mijn knieën moeten nog langer mee."

Wim Kroone

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden