Afbeelding
Foto: stockfoto

Krimpenerwaard: 'Verbetering in groenonderhoud'

Algemeen 978 keer gelezen

LEKKERKERK • "Het groenonderhoud is nog niet op orde, maar verbetert snel. Sinds april hebben we flinke stappen gezet."

Dat zei wethouder Ria Boere tegen de leden van de commissie samenleving. Ze gaf tijdens een presentatie met foto's van gazons, rotondes en paden ruiterlijk toe dat het er nog niet overal pico bello uitziet. "Een afwijking van 5 procent is redelijk. Het gaat vooral om heel veel kleine stukjes, die nog moeten worden aangepakt. En we spreken over een groot gebied."

Boere had met adviseur Barend Streefkerk een dag lang met de auto door de Krimpenerwaard getoerd om de knelpunten op te nemen. Sinds ze in april beterschap beloofde aan de raad en de bijeen geroepen aannemers op hun weinig succesvolle aanpak had gewezen, is het beeld positiever geworden in het poldergebied.

"Soms zag het er echt niet uit en waren grote stukken terrein overwoekerd met onkruid. Dat komt mede door het minimale gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wortelend onkruid als Japanse duizendknoop en Haagwind kan daardoor ook in de toekomst problemen geven, omdat je de planten met wortel uit de grond moet trekken."

Maaisel
Barend Streefkerk meldde dat er betere afspraken met de aannemers zijn gemaakt. "Als je maaisel op de weg aantreft, is er gewoon slecht werk geleverd. Opeenhopingen mogen niet voorkomen. De aannemer moet dat netjes opruimen."

De meeste klachten kwamen uit Schoonhoven, maar relatief gezien was de situatie in Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Berkenwoude slechter. "In Lekkerkerk moeten we nog enkele slagen maken. Daar hebben we een achterstand opgelopen", zei Streefkerk. "Het gaat in de meeste gevallen om rommelige gazons. Uitvoering van gemeentelijke projecten zorgt bovendien voor uitstel van onderhoud. Daarnaast was niet altijd duidelijk welke beheerder verantwoordelijk was. Gemeentelijke eigendommen worden afgewisseld met domeinen van de Provincie en de waterschappen."

Het idee van Leon de Wit (GBK) om dan als beheerders misschien wat vaker te vergaderen over groenonderhoud, was een inkoppertje voor wethouder Boere. "Ik hoop wel dat het iets oplevert."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden