Afbeelding

Voedselbank Krimpenerwaard zet tegenoffensief in

Algemeen 980 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een 'transparantiebijeenkomst' in Het Bastion probeerde het bestuur van Voedselbank Krimpenerwaard maandagavond veel ruis weg te nemen. "We geven niet op", sprak voorzitter Randa el Ayachi tegen de aanwezigen.

"We zijn door Voedselbanken Nederland (VBN) beschuldigd van fraude, intimidatie en bedreiging aan de hand van anonieme getuigen. Dat verhaal is als een mokerslag aangekomen. We worden nu met de nek aangekeken, verliezen sponsors en hebben ook privé last door het intrekken van opdrachten."

Volgens de voorzitter heeft ze nooit verslagen van de gesprekken met de getuigen kunnen inzien. "We konden ons niet verweren. Niettemin zijn we officieel geroyeerd na onderzoek van de beroepscommissie. Het lijkt er op dat VBN ons moedwillig er uit heeft gewerkt. Vraag ons niet waarom."

Dat was wel de hamvraag tijdens de bijeenkomst, waar diverse cliënten van de voedselbank en raadsleden op af waren gekomen. Pieter Heerens, Ada van Buren (Gemeente Belang Schoonhoven), Yorben van Dortmont (GBK) en Erica Jaspers (D66) spraken hun steun uit aan het bestuur van de Voedselbank Krimpenerwaard. In hun ogen moet de stichting vanwege 'smaad' naar de rechter stappen. "Temeer daar er nooit aangifte van fraude is gedaan door VBN, maar wel is gesuggereerd", herhaalde Heerens de woorden van Randa el Ayachi. "Dat zou ik niet pikken", meende Ada van Buren.

Armslag
Of het bestuur de handschoen opneemt, hangt af van het advies van advocaat Von Bóné en de financiële armslag om een langdurige, juridische strijd aan te gaan. Voedselbank Krimpenerwaard aarzelt om niet teveel schulden te maken. Over 2016 bedroeg het verlies reeds 20.000 euro. Voor 2018 wordt daarom een subsidiebedrag van 50.000 euro gevraagd aan de gemeente Krimpenerwaard. "We moeten de komende periode overleven en vragen daarom steun aan iedereen."

Enkele vrijwilligers gingen in op voedselveiligheid en de vermeende intimidatie. Volgens Dorlien van Meurs worden cliënten eerlijk behandeld. "Het kan zijn dat zoiets niet als zodanig overkomt op de betrokkenen. Vaak is er al sprake van psychische problemen en kunnen ze een afwijzing niet geheel bevatten. Mogelijk heeft dat tot klachten geleid."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden