Afbeelding

Krimpenerwaard: voorzichtig met overschot

Algemeen 292 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Krimpenerwaard noteert een plus van 1,3 miljoen euro, maar potverteren is er niet bij.

"Krimpenerwaard heeft sinds de herindeling per 1 januari 2015 flinke stappen gezet bij het harmoniseren van het beleid van de vijf voormalige gemeenten en staat er financieel goed voor. Dat schept vertrouwen voor de toekomst", meende raadslid Ton van Dorp (ChristenUnie), die met de accountant de jaarrekening over 2016 heeft doorgenomen. Deze 'audit' hoorde bij de goedkeuring van de gemeentelijke boekhouding.

Wethouder Ria Boere noteerde een voordelig saldo van 1,3 miljoen euro, waarmee geplande projecten worden voortgezet. "Daar is nog een inhaalslag voor nodig. We hebben vorig jaar niet alle doelen gehaald. Daarom hebben we een deel van het overschot bij de algemene reserves gestald."

Juist dat laatste gegeven zorgde voor vragen van de financiële specialisten van acht politieke partijen. Pro Krimpenerwaard ontbrak. Cor Habben Jansen (VVD) kon niet van de jaarrekening aflezen of de capaciteit voor uitvoering ontbrak of dat er wellicht te scherp bezuinigd was op regelingen. "Een groot deel van het overschot is afkomstig uit het sociaal domein", voerde hij aan. Voor Jan Dekker (CDA) waren de cijfers het bewijs dat de gemeente vaak te ruim begroot. "Ons voorspellend vermogen klopt wederom. Het geeft ook aan dat de tegenstanders van de herindeling ongelijk hebben gekregen."

Jos Simons (PvdA) ziet de algemene reserve alleen maar toenemen. "De belastingdruk is hier hoger dan het landelijk gemiddelde. Kunnen we misschien de inwoners tegemoet komen? Bedrijven potten de winst ook niet altijd op, maar verstrekken dividend aan hun aandeelhouders."

Wethouder Boere vond die vergelijking niet helemaal van toepassing. Ze wees op de structurele lasten van een gemeente in een veengebied. "Incidentele uitgaven zijn mogelijk, maar we kunnen niet te gek doen. Op een gemeentelijke begroting van 138 miljoen euro is een plus van 248.000 euro bescheiden. Je hoeft maar een tegenvaller te hebben en je bent weer terug bij af. Daarom blijft voorzichtigheid geboden."

Wethouder Pieter Neven wil de overtollige gelden voor vervoer van kinderen van de basisscholen naar de zwembaden inzetten voor het behalen van zwemdiploma's. "De meesten gaan op de fiets. Scholen maken geen gebruik van deze regeling."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden