Afbeelding
Foto: stockfoto

Jarenlange celstraffen geëist na inbraakgolf Krimpenerwaard 

Algemeen 831 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De twee hoofdverdachten van de inbraakgolf die de Krimpenerwaard sinds januari 2016 teisterde, hebben dinsdagmiddag bij de Haagse rechtbank ieder vijfenhalf jaar gevangenisstraf horen eisen. In totaal worden vier verdachten meer dan dertig inbraken verweten, waaronder een tiental in bejaardenwoningen in Krimpen aan de Lek.

'Bejaarden kunnen mij niet zoveel schelen' zou hoofdverdachte Viradj D. (28) uit Rotterdam gezegd hebben tijdens het vooronderzoek. Verder ontkenden hij en de andere hoofdverdachte, de momenteel woonplaatsloze Mitchell de B. (28), of maakten ze gebruik van hun zwijgrecht. 

De daders waren op camerabeelden te zien, vaak met een Opel in de buurt, die aan Mitchell kon worden gelinkt. De auto stond namelijk op naam van diens toenmalige vriendin Sarina van R. (23) die over de inbraken uit de school klapte tegenover de politie. Haar relatie met Mitchell, van wie ze in oktober een kind kreeg, is nu voorbij vanwege dat klikken. Ze zou juni vorig jaar zelfs door hoofdverdachte Viradj D. vanuit de gevangenis zijn bedreigd vanwege de belastende verklaringen: "Als ik vrij ben, ga ik jou kankerdood maken, en jouw kind ook !''.

Schulden
De bedreigde vrouw woont nu op een geheim adres. Ze was zelf ook betrokken bij een aantal inbraken. Ze zou er aan hebben meegedaan vanwege schulden, maar kwam niet naar de zitting. Tegen haar eiste de aanklaagster een werkstraf van 200 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Verder werd er nog een jaar cel geëist tegen een medeverdachte (36) uit Leiden die bij enkele inbraken zou zijn geweest. Ook hij kwam niet opdagen tijdens de zitting, net als een Rotterdammer (30) tegen wie 70 uur werkstraf werd geeist omdat hij een aantal van de gestolen spullen had gekocht. 

De meeste ten laste gelegde misdrijven, in wisselende samenstelling gepleegd, vonden begin vorig jaar plaats in Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Ouderkerk aan den IJssel. De aanklaagster: "De grote hoeveelheid inbraken die de daders binnen korte tijd hebben gepleegd, is schrikbarend. Soms zaten er slechts minuten tussen de twee inbraken in''. Zoals in Krimpen aan de Lek waar een stuk of tien bewoners van bejaardentehuis De Dertienhoven op 16 februari 2016 nachtelijk 'bezoek' kregen van daders die een moedersleutel, een loper, hadden bemachtigd door een kluiskastje achter de receptie te kraken. Zo konden ze zonder braakschade diverse bejaardenappartementen binnenlopen waar de bewoners soms wakker schrokken, om vervolgens oog in oog met de daders te staan. Portemonnee's met geld en pasjes, sieraden, horloge's en een tv werden meegenomen, met een van de bankpasjes werd duizend euro gepind.

Verder werd er in Krimpen aan de Lek ondermeer nog ingebroken in de Ontmoetingskerk, Bloemisterij Bij Aafke en een slijterij. In Lekkerkerk kwamen ondermeer snackbar Kees Patat (tot drie keer toe) en een Coop-supermarkt aan de beurt, evenals restaurant De Loet en de voetbalvereniging Lekkerkerk. In Ouderkerk aan den IJssel werd Scoutingclub Ouderkerk aangedaan. Tal van beeldschermen werden gestolen uit bedrijven of instellingen. En er is waarschijnlijk nog meer veel gebeurd. "Ik heb niet de illusie dat vandaag alle diefstallen zijn besproken die verdachten op hun kerfstokken hebben'', verzuchtte de aanklaagster.

Peilbaken
De daders verkochten buit aan helers en wat ze niet konden gebruiken, dumpten ze: zoals bijvoorbeeld in de Maas bij de Brienenoord. De ontkennende hoofdverdachten zijn allebei al oude bekenden van justitie. Het bewijs tegen hen bestaat, afgezien van de belastende verklaringen van getuigen en medeverdachten, onder meer uit gegevens van een peilbaken dat door de politie onder een Opel Tigra was geplaatst, mobiele telefoongegevens, verdachte tekstberichtjes en een gestolen TV waarmee De B. in diens auto werd aangehouden. 

"Wat zijn uw plannen na uw vrijlating ?'', vroeg de rechtbankvoorzitter nog vriendelijk aan Viradj. Die haalde zijn schouders op. "Daar hoef jij je niet druk over te maken'', kreeg de magistraat als antwoord. De hoofdverdachten zitten sinds maart vorig jaar vast. De drie medeverdachten zijn eerder al uit voorarrest losgelaten.

Vonnis verwacht over twee weken.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden