• Hockey was een van de nieuwe onderdelen van de tweede Waardse Spelen.
• Hockey was een van de nieuwe onderdelen van de tweede Waardse Spelen. Foto: wijntjesfotografie.nl

Waardse Spelen zetten scholieren in beweging

Algemeen 425 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Alsof het zo moest zijn vonden in dezelfde week als de behandeling van de Sportnota, waarin wordt geconstateerd dat het droevig is gesteld met de conditie van jongeren in de Krimpenerwaard, de Waardse Spelen plaats.

Precies 1578 brugpiepers en tweedeklassers van csg Willem de Zwijger, het Schoonhovens College, Gemini College en Driestar waren van de partij om zich bij diverse sportverenigingen te meten met softbal, atletiek, triatlon, beachvolleybal, hockey en tennis. Dat vergde precieze schema's voor indeling en vervoer, maar de organisatie had veel geleerd van de eerste editie. "Daarbij krijgen we steun van veel vrijwilligers", sprak bestuurslid Johann Koenis. "Het is prachtig om te zien hoe jong en oud zich vermaken."

Hockey behoorde naast tennis tot de nieuwe sportonderdelen. Bij SMHC werden wedstrijden gespeeld tussen regelmatige beoefenaars en kregen debutanten een clinic van de vereniging. Voorzitter Bas van Nooten gaf zelf het goede voorbeeld door met enkele jeugdleden de scholieren enige techniek bij te brengen.

"Niet om leden te winnen", zei hij. "Een sportclub heeft in mijn ogen ook een maatschappelijke taak. Daarom zeiden we meteen 'ja' tegen het verzoek van de organisatie om hockey bij hun pakket te voegen. Deze sport wordt tegenwoordig zeer gewaardeerd door jongeren."

Ook de meerkamp van Avantri was voor veel scholieren een uitdaging. Zeven atletieknummers, waarbij conditie, kracht en conditie centraal stonden, vormden pittige kost voor de jonge deelnemers op de stormbaan.

Met name de afsluitende 800 meter was een ware uitputtingsslag en leidde tot jammerklachten en rode gezichten. "Het is niet voor niets de moeder aller sporten", lachte Robert Hoek, zelf een fanatiek lange afstandsloper. "Daarnaast is atletiek een sociaal gebeuren. Sporters steunen elkaar."

Nina den Hartog van het Schoonhovens College beaamde dat. Aangemoedigd won ze voor de tweede keer de 80 meter en streek na afloop meteen bij haar vriendinnen neer. De snelheid heeft ze opgebouwd bij vv Cabauw. "Ik ren dan ook liever achter een bal aan."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 4 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden