Afbeelding

Voedselbank Krimpenerwaard legt zich niet bij royement neer

Algemeen 656 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Voedselbank Krimpenerwaard beraadt zich over 'vervolgstappen' nu het afgelopen week definitief werd geroyeerd als lid van Voedselbanken Nederland.

'Wat die vervolgstappen zijn, kunnen we nog niet zeggen', meldt het bestuur van Voedselbank Krimpenerwaard in een verklaring. 'We zijn hierover nog in overleg'.

Klachten
Het bestuur van Voedselbanken Nederland besloot in maart dit jaar om het lidmaatschap van Voedselbank Krimpenerwaard -gevestigd in Schoonhoven- te beëindigen. Aanleiding was 'een niet afnemende stroom ernstige klachten van cliënten en het gebrek aan transparantie in de bedrijfsvoering en verantwoording hierover'. Voedselbank Krimpenerwaard ging hiertegen in beroep, maar werd zaterdag door de beroepscommissie van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken in het ongelijk gesteld.

Het bestuur van Voedselbank Krimpenerwaard meldt 'verbijsterd' te zijn over de wijze waarop de beroepscommissie te werk ging: 'De beroepsprocedure is oneerlijk, niet transparant en onrechtvaardig verlopen. De beslissing is gebaseerd op anonieme getuigenverklaringen, waarin gesproken werd over intimidatie. Vanwege de anonimiteit konden we niet verifiëren of het wel cliënten van ons waren. Hierdoor is het ons onmogelijk gemaakt om onszelf te verdedigen. Alle andere klachten deden er niet toe en werden niet inhoudelijk behandeld of beargumenteerd'.

Vervolgens: "In juridische procedures is het zo dat een gedaagde partij in de gelegenheid wordt gesteld om wederhoor te plegen. De beroepscommissie was echter van mening dat wij dit recht hadden verspeeld, waardoor wij in deze beroepsprocedure flink zijn benadeeld'.

Voedselbank Krimpenerwaard gaat 'zeker' door met het verstrekken van voedselpakketten: 'Wij blijven elke vrijdag geopend voor onze cliënten'.

Teruggetrokken
Door het royement kan Voedselbank Krimpenerwaard echter niet langer rekenen op de landelijke bijdragen qua voedsel en geld. Ook enkele leveranciers uit de Krimpenerwaard hebben zich inmiddels teruggetrokken en leveren alleen nog aan -het noodpunt van- Voedselbanken Nederland in Schoonhoven. Zo houden supermarkten als Albert Heijn en de Plus zich aan het beleid van hun overkoepelende organisaties om alleen te leveren aan 'officiële' Voedselbanken.

'We hebben het de afgelopen maanden al gedaan zonder de steun van Voedselbank Nederland en de leveranciers die zijn overgestapt.  Desondanks lukte het ons iedere week weer om een pakket samen te stellen en de verwachting is dat dit ook zo blijft', besluit het bestuur van Voedselbank Krimpenerwaard.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden