Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het Wolfsongebouw op de hoek 's-Heerenbergstraat/Bergambachterstraat.
• Het Wolfsongebouw op de hoek 's-Heerenbergstraat/Bergambachterstraat.

Plan voor jongerenhuisvesting in Wolfsongebouw Schoonhoven

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • B&W van de gemeente Krimpenerwaard wil meewerken aan het initiatief van eigenaar Cor Groenendijk om studenten te huisvesten in het voormalige Wolfsongebouw in Schoonhoven-Noord.


Het gaat om 52 wooneenheden -éénkamerappartementen- die voor een periode van 2,5 jaar, met een optie voor nog eens 2,5 jaar, verhuurd zouden worden. Groenendijk heeft Rotsvast Makelaars, gespecialiseerd in studentenhuisvesting, ingeschakeld voor de werving van huurders.

Eerder probeerde hij tachtig buitenlandse werknemers voor uitzendorganisatie SRS in het pand te huisvesten, maar dat stuitte op onoverkomelijke bezwaren van buurtbewoners. Reden voor de gemeenteraad van de Krimpenerwaard om in 2014 een streep door het plan te zetten.

Ook een initiatief om asielzoekers in het voormalige bedrijfspand onder te brengen, haalde het niet.

Verpauperd
Volgens het gemeentebestuur is tijdelijke bewoning van het Wolfsongebouw voor een maximale periode van vijf jaar geen belemmering voor de bredere aanpak van Schoonhoven-Noord.

Wethouder Jan Vente is daarover in gesprek met de vastgoedeigenaren om de leegstand op het verpauperde bedrijventerrein op te lossen. Het college stelt in een brief aan de gemeenteraad dat verhuur plaats heeft op basis van de Leegstandswet. "Zakelijk ziet de eigenaar dit als oplossing voor de kosten van onderhoud en het gemis aan inkomsten voor een langere periode voor een pand, dat aan het einde van zijn levensduur is."

Het college kan afwijken van de bestaande gebruiksregels om ontwikkelingen te bevorderen. Een pand met een bedrijfsbestemming krijgt dan de bestemming wonen.

In de Woonvisie wordt de behoefte aan woningen voor jongeren aangekaart. Niet alleen studenten maken kans op een appartement, ook jongeren tot 25 jaar met een maatschappelijke binding met de Krimpenerwaard kunnen zich aanmelden bij de verhuurder als de omgevingsvergunning is verstrekt. Het college stelt dat de directie van de Vakschool Schoonhoven en Trooster Vastgoed geen moeite hebben met tijdelijke huisvesting elders. Naast de Vakschool wordt te zijner tijd namelijk ook een gebouw met (studenten)appartementen ingericht.

Cor Groenendijk wil binnenkort een inloopavond houden voor omwonenden om zijn plan toe te lichten. In het toekomstige studentenpension is een beheerder permanent aanwezig.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten