(stockfoto)
(stockfoto)

Krimpenerwaard wil spoedige aanpak leegstaande boerderijen

Algemeen 1.265 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De komende jaren komen zo'n 150 boerderijen in de Krimpenerwaard leeg te staan. Reden voor de gemeenteraad van de Krimpenerwaard om het college te vragen om binnen afzienbare tijd diverse soorten van bewoning toe te staan.

Het buitengebied biedt volop kansen. Daarom drongen CDA, ChristenUnie en Gemeente Belang Krimpenerwaard tijdens de commissie Ruimte aan op aanvulling van de woonvisie. Een motie met die strekking werd reeds aangenomen in de raad van 9 mei, maar dat was voor Kees Larooij (CDA) niet voldoende. Hij vroeg zijn collega's en de wethouders om in dit stadium al mee te denken over de gewenste aanpak.

"De woonvisie is een lijvig document, dat vooral over de kernen gaat. Bovendien kan het jaren duren, voordat uitvoering na uitgebreide inventarisatie met diverse partijen mogelijk is. Wij willen daar niet op wachten, maar juist enkele thema's naar voren halen."

Wethouder Dilia Blok was daar niet op tegen, maar zag de uitkomsten van de landelijke omgevingswet vooral als aanzet tot een integraal programma, waarin ook het waterschap, LTO, DWLK, bedrijven en wooncorporaties betrokken worden. "Ruimtelijke inpassing maakt deel uit van een veel groter verband. Het één kan je niet los zien van het ander."

Beleid
Diverse politieke partijen omarmen het huidige beleid van de buurgemeente Lopik, die in een eerder opgestelde visie op het buitengebied het boerenverstand gebruikte en niet alles in een keurslijf stopte. Achterliggende gedachte was om kansrijke initiatieven niet bij voorbaat te ontmoedigen.

"Beter goed gejat dan verkeerd bedacht", vond Anthony Tom (ChristenUnie). "De aanpak van Lopik spreekt mij aan. Het verloopt daar prima. Ook agrariërs die stoppen kunnen ideeën inbrengen. Wellicht kunnen we ons daardoor laten inspireren."

Wethouder Blok vond het Lopikse model eveneens flexibel, maar gaf daarbij aan dat de Provincie Utrecht gemeenten meer oplossingen toestaat dan Zuid-Holland. "Al is er wel een kentering zichtbaar. Hoe dan ook zullen we ons eigen plan moeten trekken. Als het sneller kan, moeten we die voorsprong benutten."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden