Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Een zeer grote brand heeft zondagochtend rond 05.40 uur in Lekkerkerk meerdere bedrijven op het industrieterrein in de as gelegd. Brandweerkorpsen uit de hele gemeente Krimpenerwaard, Rotterdam, Capelle, Gouda en Alphen aan den Rijn kwamen ter plaatse.</p>

• Een zeer grote brand heeft zondagochtend rond 05.40 uur in Lekkerkerk meerdere bedrijven op het industrieterrein in de as gelegd. Brandweerkorpsen uit de hele gemeente Krimpenerwaard, Rotterdam, Capelle, Gouda en Alphen aan den Rijn kwamen ter plaatse.

(Foto: Stephan Tellier)
update met videobeelden

Grote brand legt bedrijfsverzamelgebouw grotendeels in de as

  •   keer gelezen   112

LEKKERKERK • In Lekkerkerk is zondagochtend vroeg een zeer grote brand ontstaan bij een houthandel die is gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Van Markenstraat. De rookpluim is in de wijde omgeving te zien. 


De brandweer is met meerdere pelotons bezig met blussen. Inmiddels is opgeschaald naar grip 1. Inwoners van Lekkerkerk en omstreken hebben een NL-Alert ontvangen van Veiligheidsregio Hollands Midden, met de boodschap om ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling. De brandweer voert metingen uit om te controleren of er schadelijke stoffen vrijkomen. 

De roetdeeltjes die naar beneden dwarrelen, kunnen later worden opgeruimd met handschoentjes; vieze spullen kunnen worden schoongemaakt met water en zeep.

UPDATE 07:29: De brand is nog niet onder controle, meldt de Veiligheidsregio Midden Holland. De brandweer is stoplijnen aan het creëren om de brand in te perken. Het doel van de brandweer is om uitbreiding en overslag van de brand te voorkomen.    


 Foto: AS Media

Kerkdiensten gaan niet door
In afstemming met de kerken is besloten om de zondagsdiensten van de Evangelisatiekerk, Ichthuskerk en Grote of Johanneskerk niet door te laten gaan. Dit in verband met de zeer grote brand bij een houthandel in Lekkerkerk.

UPDATE 09:00 uur: De brand bij de houthandel is voorlopig nog niet onder controle. De brandweer zet vol in op het voorkomen van uitbreiding en overslag. Door de veranderende windrichting kan er op verschillende plekken rookoverlast zijn.    

UPDATE 09:15 UUR: Het bedrijfsverzamelgebouw in Lekkerkerk is zodanig instabiel dat de brandweer om veiligheidsredenen niet naar binnen- of op het dak kan. Wel lijkt uitbreiding van de brand te kunnen worden voorkomen.  

UPDATE 10:07 UUR: Meetploegen van de brandweer rijden continu rond in Lekkerkerk om de situatie te monitoren en te meten op gevaarlijke stoffen. Daarbij hebben ze speciale aandacht voor zorginstellingen en openbare gebouwen. Er is vooralsnog alleen hinder van de rooklucht, en er worden geen verhoogde waarden gemeten. 

UPDATE 11:30 UUR: Zondagmiddag organiseren Stichting Salvage en de gemeente Krimpenerwaard een informatiebijeenkomst voor de ondernemers die direct betrokken zijn bij de grote brand aan de Van Markenstraat in Lekkerkerk. 

UPDATE: 11:30 UUR: Reactie burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard: "Ik heb grote bewondering voor de inzet van onze hulpdiensten. Ze werken met man en macht aan het bestrijden van de brand. We hebben hier te maken met een zeer grote brand, waar gelukkig geen persoonlijke slachtoffers bij zijn. Wel zie ik dat er grote rookwolken over het gebied trekken. Daarom wil ik iedereen vragen om zoveel mogelijk binnen te blijven en de rook te mijden."  

UPDATE: 13:29 UUR: In Lekkerkerk is het sein brand meester inmiddels gegeven. Wel zijn brandweerlieden nog steeds - en waarschijnlijk nog lang - aan het nablussen, waarbij ook nog steeds enige rook vrijkomt.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten