• Prent uit 1733 van Cornelis Pronk met als titel ‘De (oude) kerk van Ammerstol'.
• Prent uit 1733 van Cornelis Pronk met als titel ‘De (oude) kerk van Ammerstol'.

Lezing over de 'stad' Ammerstol

Algemeen 1.467 keer gelezen

AMMERSTOL • Tijdens zijn onderzoek naar de stadsrechten van Ammerstol kwam lokaal historisch onderzoeker Rene Kappers tot nieuwe ontdekkingen en inzichten. Donderdag 17 november doet hij daarover verslag in het H. Zanenhuis.

Ammerstol is één van de drie steden in Krimpenerwaard. Naast Schoonhoven en Haastrecht bezit namelijk ook Ammerstol middeleeuwse stadsrechten. In 1322 gaf de Hollandse graaf Willem III aan de gemeenschap van Ammers een oorkonde waarin dat stadsrecht was beschreven. De tekst daarvan ligt in de registers van de Hollandse grafelijkheid in Den Haag.

Tol
Kappers ontdekte dat het Ammerse stadsrecht heel bijzonder is. Rond 1300 was er namelijk nog geen aanzet tot een stedelijke gemeenschap in het ambacht Ammers, ondanks toen al 100 jaar grafelijke tol. "De stad Ammers werd in 1322 geschapen 'uit het niets'", aldus Kappers. "Daarna werden bijna nog 100 jaar lang verwoede pogingen ondernomen de stad tot ontwikkeling te brengen. Er kwam een gerecht, burgemeesters en een raad. De stad kreeg een eigen stedelijk zegel en werd uitgenodigd op het landelijk grafelijke politieke toneel. De nieuwe kapel zou worden verheven tot parochiekerk en een nieuwe weekmarkt moest voor economische actie zorgen. De nieuwe vaarweg naar de IJssel, nu de Bergvliet, moest de stad Ammers gaan ontsluiten."

Stilstand
De geschiedenis neemt echter een onverwachte wending. De Hollandse graaf verplaats in 1397 zijn grens. Kappers: "Daarmee gaat zijn tol naar Schoonhoven en de gewenste voorspoed van de stad Ammerstol komt tot stilstand." Kappers deed eerder onderzoek naar de stadsrechten van Schoonhoven en de middeleeuwse ontwikkeling van het omringende gebied in Lopiker- en Krimpenerwaard. Met Piet Niestadt stelde hij in 2014 het boek samen, 'Het leven in Schoonhoven; de geschiedenis van het bestuur van de stad. Hij is bestuurslid van de historische vereniging in zijn woonplaats Schoonhoven en was jarenlang de drijvende kracht achter de Nationale Zilverdag.

De lezing van de Historische Vereniging Bergambacht begint 20.00 uur en is voor zowel leden als niet-leden toegankelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden