• Elise Otto met haar pony Megan tijdens het NK Eventing.
• Elise Otto met haar pony Megan tijdens het NK Eventing.

Amazone Elise Otto nadert de top

Sport 1.150 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een tweede plaats op het Nederlands kampioenschap eventing in de M-klasse bewijst de progressie van de jonge Schoonhovense amazone Elise Otto. Zij nadert de top met rasse schreden.

Elk jaar wordt de lat hoger gelegd. Vorig seizoen werd de 13-jarige vwo-leerlinge van het Schoonhovens College derde in de L-klasse. Als dit zich zo doorzet, zou een eerste plaats in de hoogste Z-klasse mogelijk zijn, maar Elise Otto overschat zichzelf niet. "Dan praat je over de absolute top. Dan zou ik nog meer moeten trainen. Ik ben al opgenomen in het Rabo Talentenplan, maar ik moet ook aan mijn schoolprestaties denken."

Zus
Elise treedt in de voetsporen van haar zus Julia Otto (16), die inmiddels furore maakt bij de springruiters. De talentvolle dochters van Eric en Annemieke Otto moedigen elkaar aan tijdens wedstrijden. Julia geeft de voorkeur aan hindernissen van een springparcours, terwijl Elise haar zinnen zet op cross country met bomen, heggen en een waterbak.

"Kwestie van smaak", zegt de jongste. "Bij eventing komen alle onderdelen aan bod. Het is te vergelijken met een triatlon. Het is ook een samengestelde wedstrijd. Je begint met dressuur, daarna volgt het springen en je eindigt met de cross. Je bent de hele dag in touw, maar juist die afwisseling vind ik interessant. Mijn pony Megan trouwens ook. Ze staat vaak te trappelen van ongeduld. Als ze het fluitje van de wedstrijdleiding hoort, staat ze meteen op scherp."

Van afmatten is geen sprake. De 11-jaar oude pony zou zelfs graag meer meters willen afleggen dan de vereiste drie kilometer, maar de onderdelen zijn gebonden aan strenge regels. Daarbij horen bijvoorbeeld pauzes van twee uur en tussentijdse controles door dierenartsen. Als de pony ook maar iets mankeert, is verdere deelname uitgesloten. Ook de berijder mag niets overkomen. Een bodyprotector en airjacket behoren tot de standaard uitrusting.

"Ik ben tot nu toe slechts eenmaal van de pony gevallen, maar je kan lelijk terechtkomen. Op een springparcours tik je de balken er makkelijk af, maar een boomstronk geeft niet mee."

Eventing-evenementen vinden eenmaal per maand plaats. "Daar kan je goed naar toe werken. Ik houd Megan dagelijks in conditie op onze piste achter de woning. Het is net een atleet. Je moet aan de vorm blijven werken en de spieren soepel houden."

Indoor
Elise Otto werd op het NK in Barchem tweede in een veld van 22 deelnemers. Daarmee zit de competitie in de buitenlucht er op. Nu duiken amazones, pony's en paarden de hal in voor een reeks indoorwedstrijden.

Elise maakt van de gelegenheid gebruik om ook het onderdeel dressuur te verbeteren. Haar doel is deelname aan de Europese kampioenschappen voor jeugd tot 16 jaar.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden