• Met het openen van de kerkdeuren door pastoor Van der Mee en wethouder Blok werd de gerestaureerde St. Barnabas officieel opgeleverd. (foto: Adri Verhoeven)
• Met het openen van de kerkdeuren door pastoor Van der Mee en wethouder Blok werd de gerestaureerde St. Barnabas officieel opgeleverd. (foto: Adri Verhoeven)

'St. Barnabaskerk staat weer als een huis'

Algemeen 466 keer gelezen

HAASTRECHT • Met het openen van de deuren is de gerestaureerde parochiekerk St. Barnabas in Haastrecht officieel opgeleverd.

Hoewel de kerk tijdens de restauratiewerkzaamheden altijd toegankelijk is gebleven slaakten de parochianen en hun voorganger een zucht van verlichting. Ruim een half jaar is er hard gewerkt om het godshuis grondig te restaureren. Het eindresultaat mag er zijn.

Beweging
Dilia Blok zei namens het gemeentebestuur trots te zijn op het werk dat is verricht. "Lang niet al het werk is zichtbaar. Zo zijn vrijwilligers achter de schermen druk bezig geweest om onder meer de financiën rond te krijgen. Onder de grond is er hard gewerkt om de aangetaste fundering te herstellen. Een kerk in beweging is in figuurlijke zin niet erg, maar als het om het fundament gaat, is dat minder plezierig."

Wel zichtbaar is het schilderwerk, dat door de wethouder werd betiteld als kers op de taart. De originele kleuren zijn terug en het kruis op de kerk is van verlichting voorzien. "Het was een hele klus, maar na Ammerstol is het ook Haastrecht gelukt om die te klaren."

Pastoor Joost van der Mee noemde het bijna onvoorstelbaar. "We gaan er met z'n allen iedere dag van genieten. Deze beeldbepalende kerk is weer een plaatje".

Boktor
Van der Mee ging met alle aanwezigen nog even terug naar 2015. Toen dacht men nog dat alleen de boktor bestreden moest worden.

Een inspectierapport liet de betrokkenen echter flink schrikken. De scheuren waren niet spontaan in de kerkmuren getrokken. Er bleek iets grondig mis met de fundering. "Maandenlang is er liggend en kruipend diep onder de grond het nodige werk verricht, maar onze kerk staat nu weer als een huis. Er is ook onder de uitbouwen geheid, zodat voor verzakking daarvan niet meer hoeft te worden gevreesd."

Van der Mee had lof voor alle bedrijven, zowel uit de Krimpenerwaard als daarbuiten, die vakkundig en met passie aan de restauratie hebben gewerkt. Ook was er een woord van dank voor alle sponsors die de restauratie mede mogelijk hebben gemaakt. "Hier staat een dankbare en gelukkige pastoor."

Ook rondom de kerk, waar perken en paden plaats moesten maken voor de bouw­werkzaamheden, ziet alles er met de nieuwe aanplanting en bestrating weer keurig uit.

Pastoor Van der Mee onthulde achter op de kerk een plaquette, waarop het jaar van de bouw en van de restauratie vermeld staan. Na de rondgang werd er getoost op de goede afloop in cultureel centrum Concordia.

Van de restauratie is een fotoboek gemaakt. Dit is te bestellen via de parochie. De prijs is 25 euro, waarvan 5 euro ten goede komt aan de restauratie. Er zullen ook in 2017 nog acties plaatsvinden om het financiële tekort te verkleinen.

RTV Krimpenerwaard maakte een reportage van de bijeenkomst dinsdag: https://www.youtube.com/watch?v=eTDQq49_vTQ

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

(foto: Adri Verhoeven)
(foto: Adri Verhoeven)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden