Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De leegstaande Ichthusschool in Schoonhoven was in beeld voor  kleinschalige opvang van vluchtelingen.
• De leegstaande Ichthusschool in Schoonhoven was in beeld voor kleinschalige opvang van vluchtelingen.

Burgemeester Cazemier: 'Geheimhouding opvanglocaties noodzakelijk'

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Om onrust te voorkomen en eigenaren van panden in de Krimpenerwaard niet voor het blok te zetten, weigert het college van B en W de locaties voor mogelijke opvang van asielzoekers prijs te geven aan de buitenwacht.

Dat zei burgemeester Roel Cazemier tegen D66 en PvdA, die tijdens de raadsvergadering in een motie opriepen tot 'transparantie'.

Volgens Erica Jaspers (D66) is openbaarheid een belangrijk goed in een democratie. Zij vroeg de raad om in te stemmen met het WOB-verzoek van het advocatenkantoor Wille Donker, dat namens de bewoners van de Spoorstraat in Schoonhoven wil weten welke alternatieven zijn onderzocht voor de huisvesting van tachtig vluchtelingen.

Ook Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) sloot zich hierbij aan. "Het gaat om draagvlak. Op deze manier blijft het een geheimzinnig verhaal voor de bewoners van de Spoorstraat. Ze moeten een afweging kunnen maken."

Cazemier hield vol dat 'algemeen belang' boven lokaal belang uitstijgt. "Het is een gevoelige materie. We hebben panden bekeken waarvan de eigenaren niet eens weten dat ze op onze lijst van mogelijke locaties staan. Het COA heeft nu geen behoefte aan opvang in de Krimpenerwaard, maar die situatie kan de komende jaren veranderen. Dan moet je zonder trammelant aan de slag kunnen gaan."

Steun
Het college kreeg steun van de VGBK. Wisja Pannekoek stelde dat de raad geheimhouding had opgelegd en daarom zelf kan beslissen of stukken openbaar worden. "Wij kennen allemaal de inhoud van het gemeentelijk onderzoek en zijn in meerderheid voorstander van geheimhouding om de belangen van anderen niet te schaden."

Volgens George Hamel (VVD) is er geen haast. "De Bestuurlijke Regietafel van het COA heeft gemeld dat de opvanglocatie in Schoonhoven van de baan is. Dat juichen wij toe."

De beroeps- en bezwaarschriftencommissie moet zich binnenkort nog uitspreken over het WOB-verzoek van het advocatenkantoor. Het college van B en W kan echter het advies negeren, omdat het niet bindend is.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten