Afbeelding

Muziekverenigingen beginnen gezamenlijk jeugdorkest

Algemeen 278 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De muziekverenigingen in de Krimpenerwaard willen meer jeugd interesseren voor een muzikale hobby. Bij wijze van pilot heeft men een gezamenlijk jeugdorkest opgezet.

Op zaterdag 1 oktober laat het vijftig leden tellende gezelschap met een concert in het Lekkerkerkse partycentrum Amicitia zien en horen wat ze de voorbije maanden hebben geoefend. Het bijzondere orkest staat onder leiding van Ivo Kouwenhoven.

Lacune
Adrie Mudde van Muziekvereniging Lekkerkerk is één van de initiatiefnemers van de pilot. "Niet alle elf muziekverenigingen in de Krimpenerwaard hebben de beschikking over een eigen leerlingenorkest", vertelt hij. "Reden genoeg om samen met Klaas-Pieter Looren de Jong (Muziekvereniging Excelsior '64 uit Ammerstol) en Margreet Bennink (Muziekvereniging Gouderak) te onderzoeken hoe we die lacune kunnen opvullen. Uiteindelijk hebben we een orkest kunnen samenstellen met vijftig kinderen. Zij hebben de voorbije maanden leren ontdekken dat je door samen te werken tot  mooie prestaties kunt komen. Daar gaat een stimulerende werking van uit."

De pilot is ook opgezet om de terugloop van het aantal jeugdleden een halt toe te roepen. "Veel muziekverenigingen uit onze regio hebben met dat probleem te maken", weet Adrie Mudde. "Daar moeten we wat aan doen, want anders komen sommige verenigingen echt in moeilijkheden. Je ziet nu al krapte ontstaan bij concerten."

Soms moet de hulp worden ingeroepen van een andere vereniging om een orkest compleet te krijgen. Mudde: "Vooral in de sectie 'klarinetten' heb je vaak meerdere muzikanten nodig om tegenhang te bieden aan de zwaardere instrumenten. Ook komt men regelmatig trompettisten tekort. Het is daarom zaak om jonge mensen enthousiast te maken en op te leiden in een inspirerende omgeving. Deze 'jeugdorkest pilot' is daar een middel toe."

De initiatiefnemers prijzen zich gelukkig met de steun van de Gemeente Krimpenerwaard en een donatie vanuit het Stimuleringsfonds van Rabobank Krimpenerwaard. "Mede dankzij die support konden we dit project van de grond krijgen", verklaart Mudde. "Op 1 oktober kan iedereen het resultaat komen beluisteren tijdens een gratis toegankelijk concert, dat van 19.30 tot 21.00 uur duurt. We hopen uiteraard op veel belangstelling. Niet alleen van ouders, familie en vrienden, maar zeker ook van jongeren die eventueel ook muziek willen gaan maken."

Na het concert komen de initiatiefnemers bij elkaar voor een evaluatie. Mudde met een lach: "Over de uitkomst daarvan ben ik zeer optimistisch gestemd."

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden