• Hubert van Teylingen geeft beginnend lid Lucy Beeker advies. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Hubert van Teylingen geeft beginnend lid Lucy Beeker advies. (foto: wijntjesfotografie.nl)

Bridgeclub Schoonhoven omarmt beginners

Algemeen 1.379 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Beginnende spelers worden niet aan hun lot overgelaten bij Bridgeclub Schoonhoven. Een cursus, een jaar lang begeleiding en opfrislessen behoren bij de ontvangst van nieuwe leden.

Wedstrijdleider Hubert van Teylingen en bestuurslid Roel Brand menen dat deze steun debutanten helpt bij de eerste stappen van het doorgronden van deze denksport. "Je moet best veel onthouden. Zeker als je enig kaartgevoel mist. Maar het komt uiteindelijk allemaal op zijn pootjes terecht. Bridgeclub Schoonhoven biedt de leden vooral een plezierige, gezellige avond. Hier wordt niet met het mes op tafel gespeeld. Regels worden wel nageleefd, maar iedereen moet met een goed gevoel kunnen vertrekken", meent Brand.

Avondje-uit
Van Teylingen ziet het bridgen in Het Bastion als een 'avondje uit'. "Ik ontbreek op diverse verjaardagen. De maandagavond is heilig. Ik bereid de wedstrijd voor op de computer, maak een tafelschema volgens nummering, zet de biedboxen klaar en frommel 52 kaarten in de boards. Ik arriveer vaak drie kwartier eerder dan de rest. De eersten, die hier binnenhuppelen, helpen mij bij de aankleding van de zaal. Dat gaat allemaal ongedwongen en heel rustig."

Die aanpak geldt ook voor de contacten met beginners. "Ze kijken meestal even de kat uit de boom. Het is allemaal nieuw. Bridge is een denksport met afspraken, speeltechniek, kaarten en slagen tellen. Je moet je goed concentreren. Dat doet de één sneller dan de ander. Wij zijn bereid om onze kennis te delen. Dat komt het niveau en het speelplezier alleen maar ten goede."

Zo is er bijvoorbeeld een opfrisles voor leden, die eerdere theorie nog eens met de docent willen doornemen. "Je krijgt regelmatig vragen over bieden en afspel. Het is dan fijn dat je één-op-één spelsituaties kan doornemen. En domme vragen bestaan niet."

Grijze koppies
Bridge is niet alleen een prima geheugentraining, maar bevordert ook sociale contacten. Het gebeurt vaak dat leden ook thuis een drive houden met elkaar. Het kaartspel is vooral bij mensen met veel vrije tijd bijna verslavend. Van Teylingen en Brand, beiden gepensioneerd, beamen dat. "Je ziet veel grijze koppies. Bridge is bij jongeren nauwelijks bekend. We hebben in het verleden wel eens les gegeven aan leerlingen van het Schoonhovens College, maar dat was geen succes. Jongeren hebben andere interesses, dat moet je accepteren", aldus Hubert van Teylingen.

Met beginnerscursussen in Schoonhoven en omgeving probeert hij daarom de oudere garde in Het Bastion te krijgen. Nieuwelingen zijn afkomstig uit Lopik, Haastrecht, Vlist, Bergambacht en Ammerstol. Mond-tot-mondreclame is nog het meest probate middel voor aanwas. "We tellen nu zo'n 34 paren. Dat is een behoorlijk aantal, maar er is nog genoeg plek voor uitbreiding. Aspirant-leden kunnen gratis een paar rondjes meedraaien."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden